Смущаващи тенденции в нагласите за заболяемостта от рак отчитат неправителствени

...
Смущаващи тенденции в нагласите за заболяемостта от рак отчитат неправителствени
Коментари Харесай

За българите ракът все още е фатална диагноза

Смущаващи трендове в настройките за заболяемостта от рак регистрират неправителствени организации. 

Откриването на рака не е проблем, проблем е в случай че не бъде открит в точния момент, счита Евгения Александрова, ръководител на Асоциацията на пациентите с онкологични болести. Общественото схващане е натоварено с какво ли не и клишетата избуяват, по думите й.

В последните 20 години напредъкът на здравната просвета съумя да смени, съгласно нея, статута на раковото заболяване от нелечимо към лечимо заболяване. Имаме фантастични лечебни заведения, лекари, техника, само че те не са вярно разпределени съгласно Александрова. Този запас би трябвало да се разпредели в страната, с цел да може всеки оптимално бързо да получи грижата, от която се нуждае, уточни още тя и добави, че пациентите разчитат доста на националния антираков проект.

Евелина Славкова, социолог от проучвателен център " Тренд " показа данни от изследване за предварителната защита на онкологичните болести. 1000 души са минали през изследването по метода лице в лице.

24% са провеждали профилактични прегледи, а 74% не са минавали през такива. Това съгласно Славкова демонстрира ниска профилактична просвета. В София в по-малък дял са правили профилактични прегледи, до момента в който в провинцията пациентите по-често се профилактират.

35% са търсили информация за онкологичните болести , а 63% споделят, че не са. По-възрастните и хората с по-висок учебен статус търсят повече информация. 61% обаче считат, че профилактиката на рака в допустима. Само 16% считат, че предварителната защита е невъзможна.

За 37% диагнозата рак е лечима, за 35% е по-скоро нелечима, единствено 3% считат, че ракът е изцяло лечим. Това е в границите на статистическата неточност, сподели Славкова. Общото чувство е трагично, добави тя.

17% от интервюираните не могат да преценяват и нямат отношение към тематиката. 71% знаят какво съставлява химиотерапия, 21% не знаят, а 8% не са сигурни какво тъкмо съставлява.

За 62% обаче има страни, където ракът се лекува по-успешно, в сравнение с у нас. В топ три на страните, където хората считат, че лекуването на рак е сполучливо са - 72% показват Турция, 51%- Израел, 46%- Германия.

71% биха си създали безвъзмезден профилактичен обзор за онкологично заболяване, до момента в който 15% не биха. Това са най-вече младежите и тези с ниско обучение.

Жените повече се интересуват от онкологичните болести, в сравнение с мъжете, стана ясно от коментара на Евелина Славкова. Лиляна Асенова от Национално съдружие за битка с рака на маточната шийка сподели, че ракът на маточната шийка предстои на скрининг след рака на гърдата. Заболяемостта от рак на маточната шийка у нас е 28,7% на 100 000 дами, по думите й. Заради ковид програмата за скрининг на това заболяване отбелязва декаданс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР