Смолян. Стотици граждани присъстваха на благодарствен молебен, празнично шествие и

...
Смолян. Стотици граждани присъстваха на благодарствен молебен, празнично шествие и
Коментари Харесай

Смолян: Стотици граждани присъстваха на благодарствен молебен, празнично шествие и почетен караул по повод Националния празник на България

Смолян. Стотици жители участваха на признателен молебен, празнично шествие и почетен часовой във връзка Националния празник на България и 141 години от Освобождението, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Честванията бяха в квартал „ Устово ". На празника участваха народните представители Даниела Дариткова и Дора Янкова, регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, кметът на Смолян Николай Мелемов, секретарят на Общината Момчил Николов и доста представители на разнообразни институции в града.
Тържествата започнаха сутринта в храм “Св. Никола ”, където преди 141 години с камбанен звън са посрещнати съветските освободители, отпред с ген. Пьотр Черевин. Светата Божествена Литургия бе отслужена от Негово високопреподобие Архимандрит Висарион, Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Тя бе последвана от признателен молебен за съветските освободители. Събитията продължиха с празнично шествие от храм „ Св. Никола ” до площад „ Възраждане ”, предвождано от към 50 членове на съдружие „ Родопски хайдути. Облечени с национални носии и ямурлуци, те дружно с формалните лица на празника минаха през квартала, стигайки до площад „ Възраждане “, под съпровода на празничен камбанен звън. На площада имаше и Почетен часовой от 101-ви Алпийски полк и младите гвардейци от ЕГ „ Иван Вазов “ – Смолян, който бе признат от командира на полка полковник Димитър Кацаров. След формалните речи на кмета на Смолян и регионалният шеф, през Паметника на борците за независимост и Паметника на ген. Пьотр Черевин бяха поднесени десетки венци и цветя от институции и жители на Смолян в символ на благодарност към починалите за свободата на България. Тържеството продължи с празничен концерт на възпитаници от града.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР