Смолян. Бюст-паметник на родопския славей“ Радка Кушлева - изпълнителката на

...
Смолян. Бюст-паметник на родопския славей“ Радка Кушлева - изпълнителката на
Коментари Харесай

Бюст-паметник на „родопския славей“ Радка Кушлева ще бъде официално открит в Смолян на 17 април

Смолян. Бюст-паметник на „ родопския славей “ Радка Кушлева - изпълнителката на химна на Родопите „ Бела съм, бела, юначе “, ще бъде публично открит от 11.00 часа на 17 април пред Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “ в Смолян. Това оповестиха от пресцентъра на Община Смолян . Идеята да се увековечи името и творчеството на родопчанката, популяризирала фолклора на планината е на националния артист Хамид Имамски. Той намира съидейници в лицето на дъщерите на Радка Кушлева, Община Смолян, Областната администрация и доста други родолюбиви родопчани.

В края на предходната година, кметът Николай Мелемов внесе предлагането в Общинския съвет на Инициативния комитет за слагане монумент на емблематичната родопска певица. Общинският съвет го одобри и даде единодушие той да бъде в непосредствена непосредственост до РДТ в парцел обществена общинска благосъстоятелност. Одобрена беше и приложената скица за слагане на паметника.

Композицията се състои от фундамент 30х30 см и портретна статуя на певицата, направена от гранит и бронз с височина 150 см. Автор на скулптурната комбинация е Павел Василев. Инвестиционния план е дело на „ ДЕКРА “ –ЕООД –гр.Пловдив, проектант Лъчезар Митовски.

На откриването ще участват кметът Николай Мелемов, представители на Инициативния комитет, двете дъщери на Радка Кушлева- Соня и Диди, кметове на общини, регионалната администрация и други

Радка Кушлева е родена на 12 юли, 1926 година в Широка лъка, в семейство на артисти и гайдари. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 година Тогава гласът ѝ проехтява за първи път по Радио София. Първите песни, които пее по Радио София, са „ Бела съм, бела, юначе “, „ Кадона седи в бахчона “, „ Заспало е челебийче “, „ Радо, мари, бяла радо “. През 50-те години на XX век записва повече от 70 истински родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка образува вокалния квартет „ Сестри Кушлеви “, с който вършат доста записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който извършва фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него към този момент пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди.

Радка Кушлева е била част от ансамбъла „ Наша ария “, в който са пели още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова. Именитата родопска певица умира през 1977 година Заради хубостта на тембъра ѝ назовават Кушлева „ славея на Родопите “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР