Сметосъбиращатата и сметоизвозваща фирма във Варна има сключен договор от

...
Сметосъбиращатата и сметоизвозваща фирма във Варна има сключен договор от
Коментари Харесай

Кметът на Варна: Предвидени са и санкции заради боклука, някои хора го считат за саботаж

Сметосъбиращатата и сметоизвозваща компания във Варна има подписан контракт от предходното ръководство на ГЕРБ и в контракта й има текст с огромни букви, че сумите не подлежат на индексация, а компанията желае такава индексация. Това заяви на ексклузивен брифинг през днешния ден във Варна кметът Благомир Коцев във връзка десетките сигнали до него в обществените мрежи за неизвозени боклуци от регионите, в които кметове са от ПП-ДБ. Към двамата районни кметове от дни тече офанзива със сигнали до ОИК – Варна, в които се оспорва  съвместимостта им с длъжността областен кмет, за която през днешния ден бе даден брифинг за разяснение на позицията им, заяви общината.

На въпрос от публицистите дали натрупването на отпадък в тези квартали на Варна, чиито районни кметове се нападат пред ОИК, може да се смята за бойкот и извиване на ръце, Коцев разяснява, че виновни за обстановката с боклука са лицата от ГЕРБ, упълномощили публичната поръчка по този метод и сключили  контракт с такива условия. С компанията се водят ежедневни диалози за повишение качеството на услугата, добави Коцев.

Ще държа обществеността осведомена и знам, че за всички ни чистотата е сензитивна тематика. Заварили сме доста тежка обстановка и търсим решение. Фирмата желае индексация, нараснали са се разноските им, съгласно тях, само че ще приказваме с Общинския съвет предвид на тази уговорка в контракта.

Анализираме и изследваме по какъв начин да се подходи и какви биха били последствията да се приключи договорът, отговори той на въпроси по кое време изтича този контракт и може ли да се приключи. Кметът акцентира, че сега договорът е в средата на интервала, за който е подписан и изтича през 2026 година

На въпрос дали договорът планува наказания, Коцев отговори утвърдително. В петък се утежни обстановката с боклука в града. Обсъждаме и тази опция, само че не става единствено със наказания, ние търсим стабилно решение на качеството на услугата и чистотата на Варна, сподели той. Ако това не стане, ще търсим други способи, съобщи кметът и уточни, че измежду причините на компанията са дефицит на хора, условия за предварително заплащане, предявени поради финансови усложнения освен във Варна, потребност от скъпи поправки на колите им и други Ще има всекидневен надзор и персонално съм се заел с тази тематика, уточни още Коцев.

Кметът акцентира, че върховен чиновник от администрацията на Община Варна не е извършил нареждането на кмета и заместник-кмета Диан Иванов от Програмата за ръководство на общинските парцели за 2024 година да се извадят 133 незастроени парцела, които са се залагали на правилото копи-пейст всяка година. Години наред по инерция са вписвани тези парцели за продажба, с цел да се върже рамката на бюджета, цитира той претекста на администрацията. И в този момент чиновниците са го създали по досегашния метод, макар нашите експлицитни указания, че по този начин към този момент няма да се работи, изясни Иванов.

Вече сме изготвили новата стратегия, още в петък беше редактирана и подготвена. Извадени са тези парцели от нея и ще я публикуваме, тъй че да не затрудни процедурата по приемането на бюджета, сподели още Иванов. Гарантираме, че такива продажби на парцели няма да има в нашия мандат. Общината е докарана до положение да няма терен за автогара, всичко е продадено, сподели още Иванов и подсети, че в мандата на Благомир Коцев като регионален шеф е била спряна от самия Коцев сходна продажба на 140 декара общински терени.

Коцев добави, че и до момента това е негова политика и е дал ясни указания на дирекциите, че парцели няма да се продават, а в документите да се заложи този принцип, само че дирекцията по собствеността не е изпълнила напътствието. Това беше моя идея като регионален шеф, това е мое схващане и през днешния ден, по тази причина ще наложа наказания. Тече следствие и ще предприемем строги санкции за неизпълнението на насоките, които съм дал, акцентира още кметът, като не пожела да каже дали става дума за целенасочена корист с доверието му или за чиновническо недовиждане.

Диан Иванов заяви, че над 300 преписки за терени и съсобственост на жители с общината са били арестувани в кабинета на някогашния кмет години наред и са се употребили като принадлежности за влияние. Коцев уточни, че половината от хората в приемния му ден идват точно поради такива забавени с години преписки по влезнали в действие регулаторни и нормативни документи, като добави, че в редактираната стратегия за ръководство на собствеността за 2024 година за първи път се плануват средства за отчуждаване на парцели за насърчаване на публични действия върху тях, за озеленяване и обществени потребности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР