Сметната палата дава на прокуратурата партиите Да, България и Има

...
Сметната палата дава на прокуратурата партиите Да, България и Има
Коментари Харесай

Сметната палата дава на прокуратурата партиите "Да, България" и "Има такъв народ"

Сметната палата дава на прокуратурата партиите " Да, България " и " ИТН ", излиза наяве от оповестен одитен  отчет  на институцията от инспекция на финансовата активност и имуществото на партиите през 2021 година.
 
Проверени са 38 партии. Случаите с двете обединения, които са предадени на държавното обвиняване, са на разнообразни учредения. За Има Такъв Народ основанието е член 58, алинея 1 от Закона за Сметната палата, който споделя, че " при съществуване на данни за закононарушение Сметната палата изпраща одитния отчет и материалите към него на прокуратурата ".
 
Частите от одита, в които е разказано нарушаването на партията на Слави Трифонов, са заличени от обществената версия на отчета, тъй че не може да се откри какви са засечените от инспекторите нередности. По информация на Mediapool става дума за средства, които не са разходвани по предопределение.
 
По-различен е казусът с " Да, България ". Партията на Христо Иванов е пратена на Софийска градска прокуратура на съображение член 36, алинея 2 от Закона за политическите партии, т.е. не поради данни за закононарушение, а за несъответствия.
 
Законът планува, че при открити от Сметната палата нарушавания от партиите при набирането или разходването на средства, при ръководството на имуществото или при финансовата отчетност, институцията изпраща отчета в съответната му част, както и събраните доказателства на Софийската градска прокуратура в 7-дневен период от приемането му. В случая глобата е, че в случай че се стигне до систематични нарушавания, прокуратурата може да изиска от Софийски градски съд разформироване на политическата партия.
 
 Част от отчета на Сметната палата по отношение на нарушаванията в докладите на Да, България Част от отчета на Сметната палата по отношение на нарушаванията в докладите на Да, България Източник: Сметна палата
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР