Смерчът е не толкова често, но е познато природно явление

...
Смерчът е не толкова често, но е познато природно явление
Коментари Харесай

“Атмосферен вихър с огромна скорост“: Какво е смерч

Смерчът е не толкоз постоянно, само че е познато естествено събитие за някои региони на страната. Това е атмосферен ураган, който се движи с голяма скорост.Възниква в буреносни облациблизо до земната повърхнина, долната му част прилича обърната фуния. Води до опустошения, вероятни са човешки жертви.

Смерчът може да се зародии над водата, и над сушата. Смерчовете на сушата и над морето в другите райони се назовават по друг метод.

Явлението смерч в Източна Европа и на Балканите, както и по крайбрежието на Азовско и Черно море, се следи най-вече в края на лятото и началото на есента.

Смерчовете се образуват при избрани метеорологични условия, когато се срещат топъл и мокър въздух с по-студен и изсъхнал въздух. Този контрастност в температурата и влажността на въздуха провокира въртене и основава капацитет за развиване на смерч.

Смерчовете се мерятпо скалата на Фуджита (Fujita scale) или по-новата Enhanced Fujita scale (EF scale), която прави оценка тяхната активност според от породените вреди.

Смерчовете са рискови естествени явленияи е значимо да се следват предизвестията и препоръките на метеорологичните служби, когато се чакат сходни обстановки.
При пораждане на смерч или извънредно мощен вятър следете метеорологичните бюлетини, излъчени по радиото и малкия екран. Както при всяко естествено злополучие, в случай че сте у дома, изключете тока, водата и газта;
Не оставайте навън. Има заплаха от падащи парчета от постройките и други предмети. Влезте у дома и затворете компактно вратите и прозорците. Смерчът визира най-често покривните структури и горните етажи. Преценете и в случай че е належащо използвайте за леговище мазето на сградата;
Ако сте надалеч от вкъщи си, влезте в социална постройка, подлез, потърсете сигурен подслон;
Ако Ви завари на път, спрете автомобила навън място, надалеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон;
Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на заплахата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР