Смъртта на парапланерист след полет над Мусала отново изведе на

...
Смъртта на парапланерист след полет над Мусала отново изведе на
Коментари Харесай

Загиналият след полет над Мусала парапланерист е сред най-опитните у нас

Смъртта на парапланерист след полет над Мусала още веднъж изведе на напред във времето познатия въпрос - в случай че имахме медицински хеликоптери,?



Парапланерисът Тома Стоичков, който почина през вчерашния ден, откакто близо 3 часа чакаше боен хеликоптер, е бил един от най-перспективните ни водачи, разясняват негови сътрудници в този спорт. Той е бил и спечелилият в първото съревнование по прелети в Банско. Днес приятелите му търсят отговорът на най-важния въпрос - по кое време страната ще обезпечи спешна помощ в планините.



В последния си полет Тома Стоичков е имал добра видимост, а времето е било умерено, демонстрират фрагменти на различен парапланерист, с който изхвърчали дружно над Рила. Първите думи, които споделят за него приятелите му, си наподобяват.

" Най-усмихнатият парапланерист ", споделя Калин Костадинов.

" На всеки постоянно е помагал, в никакъв случай не ме е предавал в нищо и съм благополучен, че съм го познавал ", добави Георги Джолев, първенец по парапланеризъм.

Стоичков е бил и задоволително умел - с над 500 часа във въздуха.

" Според очевидци, които са били горе на върха, когато са го видяли при случая, е изгубил надзор върху крилото си и в опит да го оправи, да излети още веднъж, не е могъл, височината е била доста ниска. Това е свободно рухване надолу. Това, което е станало при него е, че го е поело с доста огромна мощ и го е завъртяло и може би със мощ го е блъснало в стената, тъй като другояче няма метод да си счупи и двата крайници по този начин ", споделя Калин Костадинов.

Българска национална телевизия: Вие смятате ли, че това може да е една от аргументите за този драматичен случай - някакъв стихотворец риск?

Калин Костадинов: Не, не. И този полет, който се е опитал да осъществя в този момент във съдбовния ден, го е правил доста пъти, даже надвишавайки доста повече дистанцията.

Георги Джолев: Дори като сме взели участие в надпревари той не е обичал да лети с огромна скорост, а да бъде по-предпазлив и умееше сносно да прави оценка изискванията и да пази себе си.





Около 3 часа минават, до момента в който боен хеликоптер е изпратен към Тома. Калин също е падал. С разликата, че го е избавил медицински хеликоптер.

" Мен са ме изваждали от 2900 м. в Пиринеите. За 35 минути хеликоптерът пристигна и на 45-тата минута бях в медицински център ", изясни той.

Такъв медицински хеликоптер у нас продължава да се дава обещание. Но парапланеристите все по-настоятелно задават въпроса по кое време и в България ще има подобен хеликоптер.

" Ние не можем да създадем едно свестно съревнование в международен мащаб, защото в случай че стане някакъв случай като този с Томи - ние не можем да му предложим ефикасна помощ ", изясни Костадинов.

Чаканият хеликоптер може да пристигна най-рано в края на тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР