Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип се разпространява по-агресивно от

...
Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип се разпространява по-агресивно от
Коментари Харесай

Щам на птичия грип убива делфини, тюлени и морски лъвове в Южна Америка

Смъртоносният вариант H5N1 на птичия грип се популяризира по-агресивно от всеки път измежду диви птици и морски бозайници, откакто дойде в Южна Америка през 2022 година, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира осем учени. 

Според тях това усилва риска от превръщането на болестта в още по-голяма опасност.

По-непосредствен мотив за угриженост обаче са доказателствата, че заболяването, която в миналото значително беше лимитирана до типовете птици, наподобява се популяризира и измежду бозайниците. Този вариант към този момент е умъртвил няколко делфина в Чили и Перу, към 50 000 тюлени и морски лъвове по крайбрежието, както и при най-малко половин милион птици в целия район.

За да потвърдят предаването сред бозайниците, учените евентуално ще би трябвало да тестват инфектирани живи животни.

" Почти несъмнено е, че това се е случило ", споделя Ричард Уеби, който е вирусолог в Детската болница " Сейнт Джъд " в Мемфис, щата Тенеси. " Доста е мъчно да се обяснят някои от тези огромни гнезда на болест и измиране, без разпространяване от бозайник на бозайник ".

Щамът е открит при десетки типове птици, в това число някои мигриращи, които могат да го разпространят отвън района, обясниха учени пред Ройтерс.

Със усилването на климатичните промени, животните ще бъдат принудени да се придвижват в нови територии, като се смесват между тях и евентуално ще усилят опциите за следващи разновидности на вируса.

" Въпрос на време е да откриете първия южноамерикански вариант в Северна Америка ", споделя Алонсо Алфаро - Нунес, вирусолог в Копенхагенския университет.

Нарастващата угриженост накара 35-те страни от Панамериканска здравна организация да свикат районни здравни специалисти и чиновници на среща тази седмица в Рио де Жанейро, отбелязва Ройтерс.

Групата възнамерява да образува първата в света районна комисия за наблюдаване и реакция при птичи грип, заяви за Ройтерс чиновник на Панамериканската здравна организация. Това не е съобщавано по-рано.

Откакто вирусът беше открит за първи път в Колумбия през октомври 2022 година, са известни два случая при хора от континента - по един в Еквадор и в Чили. Двамата болни са вследствие на контакт със инфектирани птици, напомня Ройтерс.

Въпреки че тези пациенти са оживели, птичият грип H5N1 е гибелен за хората при към 60 % от случаите по света.

Малко евентуално е Световната здравна организация да увеличи риска за хората от настоящето " ниско " равнище без доказателства за предаване на инфекцията сред или за разновидности, приспособени към човешките рецептори, споделят специалисти, представени от Ройтерс.

Фармацевтични компании към този момент оповестиха, че създават ваксини за болестта за хора, като имат потенциал да произведат стотици милиони дози в границите на месеци, употребявайки индустриалните линии за препаратите за сезонен грип.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР