Смъртоносната грешка на Silicon Valley BankЗа факта, че Америка я

...
Смъртоносната грешка на Silicon Valley BankЗа факта, че Америка я
Коментари Харесай

Крахът на Silicon Valley Bank показа - царят е гол

Смъртоносната неточност на Silicon Valley Bank

За обстоятелството, че Америка я чака рецесия в близко бъдеще, стартира да се приказва в средата на предходната година, когато стана ясно, че Федералният запас е поел курс към стягане на паричната политика. Американската централна банка стартира да покачва главния лихвен %, оправдавайки това с нуждата от угнетяване на инфлацията, която доближи рекордни равнища.

Подобна политика беше остро подложена на критика: монетарното стягане няма да преодолее инфлацията, но ще провокира рецесия. Първо, тъй като заемите ще станат непостижимо скъпи за фирмите от нефинансовия бранш на стопанската система. Второ, тъй като доста банки ще стартират да обезценяват активите си. В последна сметка активите на банките през последните години са образувани за сметка на съкровищни и ипотечни скъпи бумаги с доста невисок лихвен % (той беше невисок, тъй като главният % на Федералния запас на Съединени американски щати беше покрай нула).

Когато преди година Федералният запас стартира бързо да покачва главната рента (днес тя е в диапазона 4,50-4,75%), доста дълготрайни скъпи бумаги (особено съкровищни книжа) в активите на банки, застрахователни компании и капиталови фондове започнаха да се амортизират. Кой ще заплати даже по номинал за хартия, която има смешна рентабилност от 1 - най-много 2 %?

Шефът на Федералния запас Джеръм Пауъл се развълнува предходната пролет, когато сподели, че част от монетарното стягане ще бъде понижаване на активите на Федералния запас посредством продажба на дълготрайното му портфолио. По този метод Американската централна банка щеше да компресира паричното предложение в страната и да ограничи инфлационния растеж на цените.

Още първата продажба на скъпи бумаги докара до образуване на загуби на централната банка на Съединени американски щати на месечна база, тъй че Федералният запас в този момент забавя продажбата на своя портфейл. Към март 2022 година паричното предложение е било $21,8 трилиона, в този момент е $21,2 трилиона Малко евентуално е инфлацията да бъде лимитирана с такива алегорични съкращения.

Първият огромен американски заемодател, който разкри скритите си загуби, беше Silicon Valley Bank - SVB, която заема 16-то място в рейтинга на американските банки по мярка на активите (в края на 2022 година - 212 милиарда долара). Днес SVB се съпоставя с американската капиталова банка Lehman Brothers, която се срина през 2008 година и провокира идната фаза на финансовата рецесия от 2007-2009 година

Само да припомня, че SVB се срина на 10 март. Банката е основана през 1983 година, профилирана е в обслужването на високотехнологични компании (оттук и името " Silicon Valley Bank " ). Тя съумя да премине през такива финансови стихии като срутва на фондовия пазар NASDAQ в края на 20-ти и началото на 21-ви век и финансовата рецесия от 2007-2009 година Бързият напредък на банката беше регистриран при започване на второто и третото десетилетие на 21-ви век: депозитите се усилиха повече от три пъти - от $62 милиарда в края на 2019 година до $189 милиарда в края на 2021 година

И почти по същото време банката направи смъртоносна неточност: „ пандемията “ удари високотехнологичната Силициева котловина, търсенето на заеми от бизнеса, участващ в започващи високотехнологични компании, внезапно понижа.

Банката SVB стартира да заменя заемите с активи под формата на съкровищни и ипотечни скъпи бумаги. В началото на 2022 година от 212 милиарда активи на банката 55% са вложени в американски държавни облигации. Това беше бомба със закъснител, която избухна.

В края на 2022 година банката имаше 157 милиарда $ депозити в единствено 37 000 сметки. Теглене на средства от депозити се следи и преди 10 март, само че имаше пълзящ темперамент. SVB продаде на загуба скъпите бумаги на Министерството на финансите в своя портфейл, с цел да отговори на условията на клиентите депозитари.

След ликвидация на скъпи бумаги за $21 милиарда банката регистрира загуба от $1,8 милиарда Загубата накара банката да разгласи спомагателна емисия акции за $1,75 милиарда, с цел да укрепи капитала. Обявяването на загуби и спомагателната емисия обаче заработиха против банката, предизвикаха срив в цената на акциите на банката и нападения от страна на вложителите в банката. Акциите на SVB паднаха с 60% на 9 март. Общо клиентите изтеглиха $42 милиарда депозити, след което настъпи типичен банков колапс.

Експерти, анализиращи аргументите за срутва, пресметнаха, че в реалност депозитите на SVB са към един и половина пъти по-високи от активите на банката, изчислени по настоящата им пазарна стойност.

Почти по едно и също време със SVB, друга калифорнийска банка, Silvergate Bank, вървеше към своя колапс, макар че беше доста по-малка като активи (11 милиарда долара). Неговите клиенти бяха най-вече компании за криптовалута.

Проблемите на банката започнаха предходната година, когато нейните клиенти се сблъскаха с колапса на крипто борсата FTX и започнаха да теглят пари от банката. Банката стартира да понася загуби от насилствената бърза продажба на скъпи бумаги. На 8 март той разгласи проекти за преустановяване на интервенциите и разпродажба.

„ Банката на Silicon Valley е единствено върхът на айсберга “, сподели от 10 март Кристофър Уейлън, ръководител на финансовата консултантска компания Whalen Global Advisors. Големите играчи евентуално ще устоят на идните разтърсвания, предвижда той, „ само че доста по-малки компании ще получат положително разклащане “. „ Много от тях ще би трябвало да наберат личен капитал “, сподели Уейлън.

На 10 март специалистите се чудеха: кой ще бъде идващият (след SVB)? Отговорът пристигна бързо. На 12 март регулаторите затвориха основаната в Ню Йорк Signature Bank (активи 110,4 милиарда долара).

Много други банки също се двоумят, както се вижда от борсовите котировки. First Republic Bank (14-та в класацията на американските банки по активи) реши да успокои клиентите си: тя разгласи, че е попълнила наличното финансиране посредством Фед и JPMorgan. Но се оказа тъкмо противоположното. На 13 март акциите на First Republic Bank се сринаха със 75% и търговията с тях беше спряна.

В същия ден акциите на PacWest Bancorp паднаха с 54% и бяха спрени. Акциите на KeyCorp паднаха с 38% и търговията също беше спряна, до момента в който Comerica Inc. спадна с 44%. Поради внезапен спад на котировките, търговията с скъпи бумаги на Charles Schwab, Western Alliance, PacWest, ZIONS Bancorp, Regions Financial, Customers Bancorp беше краткотрайно спряна. Дори водещите банки на Wall Street потънаха, като JPMorgan Chase & Co се намали с 1,3%, а Bank of America Corp - с 4,5%.

Вълната от суматоха надвиши Съединени американски щати и завладя други страни. На 13 март европейските и азиатските акции на кредитните институции паднаха, повличайки със себе си борсовите показатели. Паневропейският Stoxx 600 падна с 2,5%, до момента в който европейските банкови акции паднаха приблизително с 6%, Commerzbank загуби 12%, Credit Suisse загуби 9,4%, а HSBC загуби 3,5%.

Така за по-малко от седмица в Съединени американски щати банкрутираха три банки с активи за $333 милиарда Още на 10 март авторитетният милиардер вложител Бил Акман съобщи, че държавното управление би трябвало да работи бързо, в противоположен случай ще има паническо евакуиране от банките, както през 30-те години на предишния век.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели на 13 март, че управляващите ще подсигуряват достъпа на вложителите в SVB до техните депозити, само че управлението на банката ще бъде подведено под отговорност и разпоредбите за кредитните институции ще бъдат затегнати. Настоящият началник на Белия дом укори своя предходник Тръмп за облекчение на условията към кредитните институции, което докара до краха на SVB.

Доналд Тръмп предвижда тежките последствия от протичащото се: „ Въз основа на това, което се случва с нашата стопанска система, Джо Байдън ще се трансформира в Хърбърт Хувър (американски президент от 1929 до 1933 г.) на модерната ера. Ще имаме огромна меланхолия, доста по-лоша от тази през 1929 година За да потвърдя тезата си, банките към този момент започнаха да банкрутират.

На 12 март неотложно беше оповестено взаимно изказване на Министерството на финансите на Съединени американски щати, Фед и FDIC (Федералната корпорация за гарантиране на депозитите). Посочва се, че от 13 март вложителите на SVB и Signature Bank ще имат цялостен достъп до своите депозити.

Нека ви припомня, че застрахователната система на Съединени американски щати покрива депозити до $250 000. Около 95% от депозитите в SVB надвишава застрахователната сума. В изказването се споделя, само че не доста ясно, че ще бъдат направени обезщетения и за депозити, непокрити от застраховка. Че Федералната корпорация за гарантиране на депозитите ще получи спомагателна ликвидност, с цел да отговори на условията на вложителите.

Няма подозрение, че цяла Америка (а може би и целият свят) ще следи деликатно по какъв начин протича интервенцията по спасяването на средствата на вложителите на две американски банки. Мисля, че Министерството на финансите, Федералният запас и FDIC ще би трябвало да се освободят допустимо най-бързо, с цел да изпълнят условията освен за застрахованата част от депозитите, само че и за останалата (непокрита) част от тях.

Последствията от срутва на СВБ са доста. Американският бизнес е изключително заинтригуван от това по какъв начин събитието от 10 март може да повлияе на главната рента на Фед. Джером Пауъл заплашваше, че ще продължи да я покачва до края на тази година. Сега вероятността за това е нула. Споровете са единствено по въпроса дали ставката ще бъде замразена на настоящето равнище или ще би трябвало да бъде понижена.

И към този момент виждаме следствията от събитието от 10 март както в Европа, по този начин и в други страни, където борсовите котировки на доста банки се намалиха и не престават да падат. Явно е имало известна прозорливост измежду вложителите, схващане, че активите на банките са изгубили част от първичната си стойност и може да не са задоволителни за покриване на отговорностите по депозитите.

Засега, за благополучие на други страни, всеобщи нападения на инвеститори в банките там не е имало. SVB е интернационална конструкция с клонове и филиали в Европа, Индия, Израел и Китай. Затварянето на банката значи закриване на нейните задгранични клонове и автоматизирано преустановяване на услугите за локални високотехнологични компании. За да избави стотиците британски компании, обслужвани от английския клон на SVB, паричните управляващи на страната се договориха с всемирно известната банка HSBC за закупуването на този филиал за символичната сума от 1 фунт стерлинг.

Напомням, че преди близо 15 години в Съединени американски щати породи обстановка, сходна на тази, която обрисувах най-общо нагоре. След колапса на Lehman Brothers мнозина предвидиха, че това, което се случи при започване на 30-те години на предишния век, ще се случи в Америка. През 20-те години на ХХ век в страната има до 30 000 банки. След октомври 1929 година до края на 1933 година банкрутират 9000 кредитни институции.

В края на 2000-те управляващите на Съединени американски щати направиха всичко допустимо, с цел да подсигуряват, че бедствието няма да се повтори. Заеми от трилиони долари от Федералния запас бяха хвърлени за избавяне на банките. Освен това федералното държавно управление даде помощ от бюджета в размер на съвсем 2 трилиона $ (забележително е, че тогава държавните пари бяха излети в банковата система под формата на покупки на акции, т.е. имаше краткотрайна или техническа, национализация на банките на Уолстрийт).

След това управляващите избавиха сегашното състояние, като трансферираха проблемите в бъдещето, което се изрази в несъразмерната инфлация на активите на Фед, гневното увеличение на паричното предложение, надуване на балона на акциите, създаване на пирамида на обществения дълг, позволяване на банките да влагат (отмяната на закона на Глас-Стийгъл признат през 1933 г.), намаляване на наредбите за банките и други

Всичко, което направиха паричните управляващи на Съединени американски щати през последните петнадесет години, не може да се назова решение на проблемите. Паричната и финансовата политика се сведе до закъснение на рецесията, преместването й в бъдещето. И в този момент това бъдеще е настъпило. Може да се датира тъкмо - 10 март 2023 година, когато SVB банкрутира.

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР