Смъртоносната експлозия, която избухна във вторник на територията на Полша,

...
Смъртоносната експлозия, която избухна във вторник на територията на Полша,
Коментари Харесай

Кой е член 5 на НАТО? Ракетите в Полша могат да предизвикат ответен удар срещу Русия от страна на Алианса

Смъртоносната детонация, която избухна във вторник на територията на Полша, членка на НАТО, покрай границата й с Украйна, породи опасения, че войната на Русия в Украйна ще се трансформира в по-широк спор.

Ако се откри, че Москва е отговорна за гърмежа, това може да задейства правилото на НАТО за групова защита.

Той е прочут като член 5.

Според този член нахлуване против един от членовете на западния алианс се смята за нахлуване против всички, и ще стартира разискване на евентуален боен отговор.
Какво е член 5Член 5 е крайъгълният камък на основополагащия контракт на НАТО, който беше основан през 1949 година с американската войска като мощна опора всъщност за противопоставяне на Съветския съюз и неговите спътници от Източния блок по време на студената война, написа организация Ройтерс, представена от “Дневник ”.Текстът му планува: “Страните по Договора се договарят, че въоръжено нахлуване, подхванато против една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се преглежда като нахлуване против всички тях.Вследствие на това те се договарят, че при положение на такова въоръжено нахлуване всяка от тях, упражнявайки правото си на самостоятелна или групова самозащита, прието в член 51 от Устава на Организацията на обединените народи, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като неотложно предприеме, самостоятелно и в съгласие с останалите страни по Договора, такива дейности, каквито счита за нужни, в това число използването на въоръжена мощ, за възобновяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.
Всяко такова въоръжено нахлуване и подхванатите като разследване от него ограничения ще бъдат неотложно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива ограничения ще бъде прекъснато, откакто Съветът за сигурност предприеме нужните стъпки за възобновяване и поддържане на интернационалния мир и сигурност. ”
Как войната в Украйна може да го задейства
Тъй като Украйна не е част от НАТО, нахлуването на Русия през февруари не задейства член 5, макар че Съединените щати и други страни членки побързаха да дават военна и дипломатическа помощ на Киев.

Експертите обаче от дълго време предизвестяват за капацитета за разпространяване към прилежащите страни от източния фланг на НАТО, което може да принуди алианса да отговори военно.

Подобни дейности от страна на Русия, умишлени или инцидентни, покачиха риска от разширение на войната посредством непосредствено включване на други страни в спора.
Автоматично ли е задействането на член 5
Не. След офанзива против страна членка останалите се събират, с цел да дефинират дали са съгласни да преглеждат нападението като обстановка по член 5.

Няма ограничаване във времето какъв брой може да лишават такива съвещания и специалистите споделят, че езикът е задоволително еластичен, с цел да разреши на всеки член да реши до каква степен да стигне в отговора на въоръжена експанзия против различен.
Използван ли е член 5 до момента
Да. Член 5 е бил задействан един път – от името на Съединените щати, в отговор на офанзивите с отвлечени самолети против Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 година
Какво споделя Байдън за ангажирането с член 5
Докато упорства, че Съединените щати нямат интерес да водят война против Русия, президентът Джо Байдън сподели след началото на нахлуването на Москва, че Вашингтон ще извърши уговорките си по член 5 за отбрана на сътрудниците от НАТО.

“Америка е изцяло подготвена с нашите съдружници от НАТО да пази всеки сантиметър от територията на НАТО. Всеки един сантиметър ”, сподели Байдън в Белия дом през септември.

Той беше декларирал по-рано, че “няма подозрение ”, че неговата администрация ще съблюдава член 5.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР