Смъртните случаи на пътя в Европейския съюз са се увеличили

...
Смъртните случаи на пътя в Европейския съюз са се увеличили
Коментари Харесай

Смъртните случаи на пътя в ЕС са се увеличили с 4% миналата година, сочи доклад на Европейския съвет за транспортна безопасност

Смъртните случаи на пътя в Европейския съюз са се нараснали с 4% предходната година до 20 679, като този брой към момента е с 9% по-нисък спрямо 2019 година - последната година, преди пандемията от COVID-19 да промени трагично размера на трафика. Това се показва в отчет на Европейския съвет за транспортна сигурност (ETSC), който регистрира какъв е напредъкът на Европейския съюз за пътна сигурност.
Европейският съюз групово понижи броя на смъртните случаи по пътищата с 22% за интервала 2012-2022 година, се показва в отчета.
Анализът на ETSC демонстрира, че смъртните случаи на пътя в Европейски Съюз са се нараснали с 4% предходната година до 20 679.  ETSC предизвестява, че ще е належащо да се подхващат съществени ограничения за понижаване на смъртните случаи със 17,2% по отношение на 2019 година, с цел да може да бъде реализирана задачата на Европейски Съюз и Организация на обединените нации за намаление на половина на броя на смъртните случаи по пътищата до 2030 година
Общо 39 553 смъртни случая на пътя са били предотвратени в Европейски Съюз през интервала 2013-2022 година, спрямо броя, който би бил регистриран, в случай че всяка страна членка беше траяла да записва същия брой всяка година, както през 2012 година В Европейски Съюз общото равнище на смъртност по пътищата е 46 смъртни случая на милион поданици през 2022 година спрямо 54 на милион през 2012 година Според оповестения разбор Норвегия е водач с 21 починали на пътя на милион поданици, следвана от Швеция с 22 на един милион. Най-висока е смъртността в Румъния с 86 смъртни случая на милион поданици през миналата година.
Сред главните рекомендации, които са отправени към националните държавни управления в отчета, е намаляването на позволената скорост за другите видове пътища - 30 км/ч по градски пътища, 70 км/ч по неразделени селски пътища и оптималната скорост от 120 км/ч или по-малко по автомагистрали.
Докладът е .
Един човек е умрял и 30 са ранени при 28 произшествия в страната през последното денонощие. Това оповестяват от Министерство на вътрешните работи на интернет страницата си.
От началото на месеца са станали 392 пътнотранспортни катастрофи с 24 жертви и 500 потърпевши. От началото на годината жертвите на произшествия у нас са 217, ранените са 3658, а броят на случаите е 2764. В съпоставяне с предходната година починалите са с 13 повече, сочат данните на Министерство на вътрешните работи.
В София през последните 24 часа са станали три тежки и 19 леки произшествия, при които са ранени трима души. 
БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР