Смартфоните причинявали мускулна атрофия и късогледствоИзползването на съвременните мобилни устройства

...
Смартфоните причинявали мускулна атрофия и късогледствоИзползването на съвременните мобилни устройства
Коментари Харесай

Смартфоните причинявали мускулна атрофия и късогледство

Смартфоните причинявали мускулна недоразвитост и късогледство
Използването на актуалните мобилни устройства води до мускулна недоразвитост, сухота в очите и късогледство, настояват съветски лекари.

Успокоителното е, че използването на смарт телефони и таблети не се свърза с нараснал риск от онкологични болести.

"Продължителното взиране в екрана кара хората да мигат доста по-рядко. До пет пъти по-рядко", твърди офталмологът доктор Ирина Лещенко от съветската Федерална медико-биологична организация.

Според нея човек е обикновено да мига 15-17 пъти в минута, а потреблението на мобилни устройства понижава това число доста — до 3-5 пъти, а от време на време даже до 1 път в минута.

Това по-рядко намигване води до сухота, зачервяване и чувство за съществуване на пясък в очите.

Продължителното взиране в екрана на устройствата води до появяването на късогледство след навършването на 20 години, у хора, при които то не е генетически заложено.

Онкологът проф. Николай Жуков обаче успокоява потребителите, че използването на смарт телефони по никакъв метод не покачва вероятността от развиване на злокачествени тумори.

Постоянната и повсеместна приложимост на всевъзможни мобилни електронни джаджи обаче води до обездвижване, което се трансформира в камшик за актуалното западно общество.

Продължителното седене в погрешно състояние, в каквото се намира човек, който работи с телефон или таблет, води до нарушавания на стойката — кифоза, сколиоза или познатото изгърбване, твърди ортопедът Сергей Дедов.

"Проблемът в този момент е, че децата не спортуват. Седят вкъщи и се занимават с електронни устройства. Обездвижването е камшик за нашето време. От него идват и останалите проблеми — децата порастват слаби и имат гръбначни изкривявания. Развиват мускулна атрофия", разяснява Дедов.

Експертите са единомислещи, че в случай че желаеме да избегнем неподходящи последствия за нашето здраве, то следва да понижим времето, което прекарваме пред екрана.

"Най-важното е да се поотдалечим от таблетите и телефоните, а на децата би трябвало забраним да употребяват устройствата по-дълго от два часа", акцентира Дедов. /РИА "Новости" и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР