Смартфон пазарът страда от тежък пост-COVID синдром. Продажбите са намалели

...
Смартфон пазарът страда от тежък пост-COVID синдром. Продажбите са намалели
Коментари Харесай

Тази марка смартфони се прероди и сега бележи 400% годишен ръст в Европа

Смартфон пазарът страда от тежък пост-COVID синдром. Продажбите са намалели с към една четвърт спрямо преди 2 години, а скъпите съставни елементи и инфлацията дърпат нагоре цените до състояние хардуер от междинен клас през днешния ден да коства колкото флагман преди пандемията. Има, обаче, един нов-стар състезател, който несъмнено върви против тренда.

Honor, тогавашният бранд на Huawei, който стана самостоятелна компания през 2020 година, бързо възстановява позиции на всички съществени пазари, като за първото тримесечие на тази година бележи 5-кратен растеж на доставките в Европа по отношение на същия интервал на 2022 година, демонстрират данните на Counterpoint Research. Това са 400% - а представянето в Близкия Изток и Африка е дори по-добро.
 Huawei остана без Honor
Официално: Huawei остана без бюджетната си марка смарт телефони

Купувач е консорциум, а цената на договорката не е ясна

Контекст : Honor се появи през 2013 година като подмарка на Huawei за устройства от междинен клас - общоприета тактика за китайските компании (Xiaomi си има Redmi и Poco, Oppo си има Realme и т.н.). Съответно, устройствата на двата марката бяха с доста общи черти на софтуерно и хардуерно ниво и дори на другите пазари един и същи смарт телефон можеше веднъж да е Honor, а различен път - Huawei.

След като китайският електронен колос беше ударен от американски наказания, Honor се отдели в компания, която на процедура е следена от районното държавно управление на метрополиса Шенджен.
 Honor готви телефони с услугите на Гугъл
Honor готви телефони с услугите на Гугъл

След като към този момент не е част от Huawei

Натрупаното през годините работа в границите на Huawei ноу-хау на екипа беше непокътнато, само че в този момент той получи свободата да работи с външни хардуерни сътрудници за 5G съгласуваност и освен. И, което е решаващо в Европа, реализира съглашение с Гугъл за софтуерна съгласуемост.

През 2021 година Honor показа V40 - първото независимо създадено устройство на компанията, което реализира високи резултати в родния Китай. През идващите месеци стартира завръщането на международния пазар, както и внедряването на повече лични технологии.
 Honor, която се отдели от Huawei, към този момент е договорила доставки на чипове
Honor, която се отдели от Huawei, към този момент е договорила доставки на чипове

Компанията сподели през днешния ден нов модел и се готви да навлезе в премиум сегмента

Детайли : От Counterpoint означават, че в случай че при повторния си дебют на европейския пазар при започване на 2022 година Honor са залагали съвсем на 100% на устройства от междинен клас, то година по-късно 23% от доставките са на флагманите от серията Magic, 49% - на модели от междинен клас и 28% - на бюджетни.
 Honor жъне триумф след отделянето си от Huawei
Honor жъне триумф след отделянето си от Huawei

Пазарният дял на компанията се възвръща устойчиво

Най-силно Magic серията се показва във Франция, Германия и Англия, а наличните смарт телефони намират пазар в Италия и Източна Европа. Голям е делът на продажбите през телекоми.
 Снимка 608601
Източник:

Междувременно, Honor гради и екосистема от носими устройства, компютри и други Очакването на анализаторите не е за избухлив напредък, а последователно налагане на пазара с разширение на портфолиото.

От друга страна : 400-700% растеж звучат доста добре при свиващ се пазар, само че не би трябвало да се не помни ниската база, от която Honor потегля - марката беше съвсем " мъртва " за повече от 2 години. Тепърва ще стане ясно какъв брой устойчива е нейната известност.
 Honor пораства и застана на трета позиция в най-населената страна в света
Honor пораства и застана на трета позиция в най-населената страна в света

След отделянето си, компанията бележи триумф

Освен това, упоритостите на компанията са забележими и в цените на устройствата ѝ. Флагманът Magic5 Pro не е надалеч ценово от доста по-разпознаваемия Samsung Galaxy S23 Ultra, а моделите от междинен и наличен клас са измежду по-скъпите разновидности в своите категории и това може да ограничи растежа им най-малко на пазари като българския.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР