Служителите по чистотата в Гърция стачкуват отдавна. По улиците на

...
Служителите по чистотата в Гърция стачкуват отдавна. По улиците на
Коментари Харесай

Атина затъва в смрад

Служителите по чистотата в Гърция стачкуват от дълго време. По улиците на Атина са се натрупали планини от отпадък. При температури към 40 градуса ситуацията е просто нетърпимо и за локалните хора, и за туристите.

Човек не може де се движи по оживените улици на Атина, тъй като на всички места се виждат камари от отпадък - черни и пъстри пластмасови пликове и пазарски чанти, цялостни със боклук, кашони и всевъзможни други боклуци. Вонята се носи навсякъде. Витрините на бутиците и уличните кафенета съвсем не се виждат иззад отпадъци. Чудно, че някои клиенти към момента влизат в тези заведения. "Продължаваме да работим. Нямаме различен излаз ", споделя Викторас и грижливо подготвя гирос за клиентите. Той изнася боклука до един сборен пункт наоколо. "Хранителните останки въпреки всичко се извозват от градските служби, само че всичко останало се натрупа от дни. И никой не го е грижа ", добавя той.

На стотина метра по-нататък се натъкваме надали не на знамение. Отнякъде идва боклукчийски камион. Трима младежи стартират да събират бързо чувалите с отпадък. Те не носят защитно облекло, а са по тениски. Само един от тях има маска на устата, макар че температурата в Атина доближава до 40 градуса на сянка. Задава се гореща вълна от Северна Африка. Дотогава Костас, Елиас и Карасимос желаят да извозят допустимо повече отпадъци от квартала. Но за какво едвам в този момент? "Преди беше невероятно. Служителите от чистотата, които са единствено на краткотрайни контракти, бяха блокирали изхода на гаража за камионите ", споделя Костас.

Основният проблем

И тъкмо тук се крие главният проблем. По финансови аргументи гръцките градове и общини не могат да си разрешат да назначават на непрекъснати щатни контракти всички чиновници по чистотата. Досега краткотрайните контракти постоянно са били удължавани, само че неведнъж това е ставало едвам след стачки. Хората с несигурни контракти желаят щатни назначения и нямат планове да приключват стачката, до момента в който лявото гръцко държавно управление не удовлетвори настояванията им.

Засега нито една от двете страни отстъпва. Опитът на Ципрас да посредничи в разногласието се провали. Синдикатът на държавните чиновници продължава да изисква до 10 000 непрекъснати работни места за чиновниците по чистотата, а държавното управление предложи да обезпечи 2 500. "Всяка градска администрация в тази страна би трябвало да има правото сама да преценя какъв брой чиновници по чистотата са ѝ нужни ", споделя кметът на Атина Йоргос Каминис. Никой обаче не желае да го чуе.

Миналата седмица той изпрати боклукчийски камиони в централната част на града и след няколко часа площадът пред Народното събрание беше изчистен. Вонята обаче остава. Много жители на Атина даже не изхвърлят боклуците си в контейнерите за боклук, а ги натрупат по балконите си. Засега не се обрисува решение на казуса. Синдикатът на държавните чиновници стачкува против държавното управление, което от своя страна упреква консервативната съпротива, че радикализира стачниците. Според закона, отрасловият министър има правото да "мобилизира " стачкуващите и да разпореди с указ извозването на отпадъците. Правителственият представител Димитрис Дзанакопулос обаче съобщи, че сходно решение ще е в ущърб на трудещите се. Според него, е допустимо армията да се включи в извозването на боклука.

Опитът на Солун

И това няма да е за първи път. Още през 2011 година военните трябваше да поемат извозването на боклука от втория по величина град Солун, откакто синдикатът на държавните чиновници беше оповестил дълготрайна стачка. Кметът на Солун Янис Бутарис не желае и това лято да употребява услугите на армията и се пробва да наеме частна компания за извозването на отпадъците. В неделя градската администрация разгласи социална поръчка за сметосъбирането в града и по този метод остави синдикатите отвън играта. Някои гръцки медии оповестяват, че договорът с частната компания в Солун бил подписан, само че кметът Бутарис желал за изчака до края на седмицата, преди да го утвърди дефинитивно. Може би довечера ( 29.6) да бъде реализиран някакъв компромис по време на договарянията сред синдиката и държавното управление на Ципрас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР