Служителите на МВР да спрат безусловно проверките на шофьори и

...
Служителите на МВР да спрат безусловно проверките на шофьори и
Коментари Харесай

Върховният административен съд постанови: МВР да спре безусловно проверките за глоби

Служителите на Министерство на вътрешните работи да спрат абсолютно инспекциите на водачи и пасажери за неплатени санкции по граничните пунктове.

Полицаите нямат право да вземат книжката, да стопират автомобила от придвижване или да постановат други насилствени административни ограничения, с които да пречат на свободното овакантяване на рамките на страната.

Това постанови дефинитивно състав на Върховния административен съд (ВАС) с ръководител Соня Янкулова, заяви правният уебсайт.

„ Обстоятелството, че страната не може да извърши задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за придвижването по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв метод не може да бъде съображение за възпрепятстване на правото на овакантяване на страната “, сочат висшите магистрати в решението си.

Делото, по което е произнасянето, е заведено от юрист Иглика Брусева от сдружението „ Георгиев, Тодоров и Ко “, откакто в средата на юни Министерство на вътрешните работи стартира инспекции на пунктовете Кулата и Илинден на границата с Гърция.

Първата инстанция - АдмС-Благоевград, отхвърля настояването, само че съставът на Върховен административен съд е безапелационен, че с инспекциите за неплатени санкции полицията нарушава и Конституцията на Република България, и правото на Европейски Съюз.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР