Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) искат заплатите им

...
Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) искат заплатите им
Коментари Харесай

В МВнР вдигат стачка за заплати като тези в МВР и МО

Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) желаят заплатите им да се приближат до други сходни до министерството ведомства, които се занимават с въпросите на националната сигурност и суверенитет като Министерството на защитата, Министерството на вътрешните работи и други служби, които се занимават с тези тематики. Това сподели пред публицисти Мартин Колев, ръководител на Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата работа (ПОДСДС) преди съвещанието на парламентарната комисия по външна политика.

Днес на съвещанието на комисията ще бъдат изслушани представители на ПОДСДС по отношение на проблемите на чиновниците в Министерство на външните работи. Сутринта чиновници на ведомството хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкоз ниски хонорари.

В Министерството на външните работи, в Централно ръководство, стачните дейности стартират от петък - 2 декември. На този стадий няма да бъдат наранени нашите задачи зад граница и консулските служби, сподели Колев, представен от Българска телеграфна агенция. 

Той означи, че при липса на резултат от синдиката имат подготвеност да провеждат поддръжка от сътрудниците си зад граница да се причислят към стачните дейности.

Колев изясни, че стачните дейности ще се показват в прекратяване на работния развой, като консулските услуги зад граница на този стадий няма да затварят. Колегите от Дирекция " Консулски връзки " имат директно отношение към обработването на данните, които идват от нашите задгранични представителства, тъй че е допустимо някакво спиране на този развой, добави Колев.

По думите му в този момент е пристигнал моментът за стачка, защото това е " една сила, която е трупана с доста дълги години в министерството ". Проблемите не са от през вчерашния ден и от предходната година, означи той и добави, че като профсъюз ПОДСДС слага тези въпроси интензивно от 2019 година

Относно условията за работа във ведомството Колев изясни, че в Министерство на външните работи работят чиновници по Закона за държавния чиновник. Това е нашата обща администрация, а профилираната администрация включва чиновници с дипломатически сан. За дипломатически сан се изискват най-малко два непознати езика и магистърска степен, означи той и добави: " Аз съм с три непознати езика и магистърска степен, имам и сътрудници в сходна обстановка, и заплатата ми е под 1500 лева чисто на месец ".

Колев изясни, че към този момент се е коментирало нарастване до 30 %. По думите му това би върнало равнищата на заплатите на чиновниците в Министерство на външните работи до тези при започване на годината поради инфлацията.

Надяваме се на някакъв резултат, на някакъв механизъм, с който да може да бъде издигната Българската дипломатическа работа на едно по-високо равнище, което заслужава, сподели още Колев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР