Служителите на компаниите в София се завръщат поетапно във физическите

...
Служителите на компаниите в София се завръщат поетапно във физическите
Коментари Харесай

Силен темп на връщането в офисите

Служителите на фирмите в София се завръщат поетапно във физическите си офиси. Към април 2022 година в 37% от запитаните компании на работа в офиса са сред 30% и 50% от чиновниците, сочат данните от изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Година по-рано същия дял на присъствена работа са записали единствено 4% от интервюираните компании, а 85% са дали отговор, че под 30% от чиновниците им работят от офиса.

„ С отпадането на противоепидемичните ограничения чиновниците на от ден на ден организации поетапно се завръщат на обичайните си работни места. От анкетите с наемателите можем да обобщим, че над 80% от фирмите търсят способи и предизвикват връщането на чиновниците си назад в офисите “, разяснява Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Без основна смяна остава делът на фирмите, чиито чиновници избират да работят напълно от у дома. Спрямо изследването от април 2021 година в този момент той е намалял от 9% на 7%.

Проучването демонстрира, че въпреки и да се разрастват като брой чиновници, в кратковременен проект множеството компании не възнамеряват да усилят наетите офис площи. Близо 60% от интервюираните не престават да наемат нови чиновници, само че едвам 1% от тях имат намерение да се разширят като пространство.

Според Йордан Кръстев това се следи главно при фирмите от IT и BPO бранша, защото естеството на бизнеса им не постанова присъствена работа. В поддръжка на това съвсем половината от интервюираните показват, че са въвели хибриден модел на работа, при който чиновниците им прекарват единствено част от работното си време в офиса. 35% от участвалите в изследването обезпечават на работещите за тях безграничен достъп до офисните пространства, само че също без ангажимент за непрекъсната присъствена работа.

Освен настъпилите промени в резултат на пандемията от ковид, бизнесът на огромните наематели се е повлиял и от войната в Украйна. Засегнати от протичащото се в страната се оказват 24% от участвалите в изследването. Последиците са свързани главно с релокация на хора, прекратяване на стартирани планове или вдишване на спомагателна работа поради затворени офиси в зоните на спора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР