Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството

...
Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството
Коментари Харесай

Корупционен скандал в Украйна с присвоени $40М

„ Служители на украинска оръжейна компания заговорничат със чиновници на министерството на защитата, с цел да присвоят близо 40 млн. $, предопределени за закупуване на 100 000 минометни снаряда за войната с Русия “, съобщи Службата за сигурност (SBU) на Украйна, заяви „ Евронюз “.

SBU заяви, че на петима души са повдигнати обвинявания, като един човек е арестуван при опит да премине украинската граница. Ако бъдат приети за отговорни, те са застрашени до 12 години затвор.

Разследването се организира в миг, когато Киев се пробва да се оправи с корупцията в устрема си да форсира участието си в Европейския съюз и НАТО. Длъжностни лица от двата блока желаеха широкообхватни промени за битка с корупцията, преди Киев да се причисли към тях.

Украинският президент Володимир Зеленски беше определен на антикорупционна платформа през 2019 година, доста преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година Както президентът, по този начин и неговите помощници показаха неотдавнашните уволнения на висши чиновници, изключително това на Иван Баканов, някогашен началник на Службата за държавна сигурност, през юли 2022 година, като доказателство за напъните им да се оправят с подкупите.

Служители на службите за сигурност настояват, че актуалното следствие датира от август 2022 година, когато длъжностни лица са подписали контракт за артилерийски снаряди на стойност 36,45 млн. евро с оръжейната компания „ Лвовски боеприпас “.

След като получат заплащането, чиновниците на компанията е трябвало да трансферират средствата на компания, записана в чужбина, която по-късно да достави боеприпасите в Украйна.

Стоките обаче по този начин и не са доставени, а парите са изпратени по разнообразни сметки в Украйна и на Балканите, настояват проверяващите. Главният прокурор на Украйна декларира, че средствата са били иззети и ще бъдат върнати в бюджета за защита на страната.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР