Служители на световни компании като Uber Eats и DoorDash споделят,

...
Служители на световни компании като Uber Eats и DoorDash споделят,
Коментари Харесай

Пет причини защо да не даваме бакшиш при доставка на храна до вкъщи

Служители на международни компании като Uber Eats и DoorDash споделят, че напоследък клиентите им доста са понижили размера на бакшишите, написа The New York Times.

Шофьорите на доставки оповестяват, че при започване на пандемията бакшишите са били доста по-солидни, само че в този момент тази благотворителност е изчезнала.  

Някои изясняват повода за това с навлизането на безконтактните доставки, които съгласно тях са понижили взаимоотношението с водачите и са съдействали за по-малките бакшиши.

Брантли Буш, водач на Uber Eats изяснява пред Times, че е доставил суши за 388 $ и се надявал на бакшиш сред 50 и 70 $, само че получил единствено 20 - почти 5% от поръчката. " Не мога да си обясня по какъв начин някой може да си поръча толкоз скъпа храна, а да остави толкоз дребен бакшиш ", споделя Буш.

Историята му получава над 3800 реакции и мнения в Twitter. Макар че доста консуматори показват състрадание към затруднените служащи, по-голямата част от потребителите не са съгласни, че клиентите би трябвало да усилват бакшишите, с цел да допълват с тях приходите на водачите на хранителни доставки.

Ето пет от главните причини за какво клиентите не би трябвало да дават повече бакшиши.

По-големите поръчки не значат повече работа

Стойността на поръчката не би трябвало да оказва въздействие върху бакшиша, безапелационни са потребителите.

" 20 $ е дребна сума, само че не съм сигурен, че 100 $ са оневинен бакшиш ", написа Том Бойер, гражданин на Филаделфия.

" Това е единствено една доставка на храна, без значение от цената. Доставката на суши за 388 $ не изисква повече старания, в сравнение с доставката на две пици, за които бакшишът би бил може би 10 $. Защо водачите, които доставят суши, би трябвало да печелят 10 пъти повече от тези, които доставят пица? "

Елизабет от Ню Йорк написа: " Не мога да схвана за какво доставката на една хартиена торба със суши на стойност 300 $ подсигурява по-голям бакшиш, в сравнение с доставката същата торба с няколко буритос. Това е същото количество работа. "

Друг консуматор с прякор @Wrig300 счита, че цената на храната не би трябвало да има нищо общо с бакшиша. " Вие не сте в ресторант, където ви обслужват непрестанно ", написа той.
 

Cost of food should have nothing to do with it. If it’s one “order ” by Uber and it’s $15, $50 or $400 a $20 Tip isn’t poor. You’re not at a restaurant getting continuous service. Give me a break.
— ⚾️ Joe ⚾️ (@Wrig300) April 9, 2023
Шофьорите не са като ресторантьорите
Шофьорите на доставки не би трябвало да чакат да получават бакшиши в същия размер като сервитьорите.

" Какво не беше наред с този бакшиш от 20 $? ", написа Лен от Пенсилвания. " Не е все едно водачът да е сготвил храната. Той не е обслужвал масата. Просто е доставил пратката. "

" Когато давам 20% бакшиш в ресторант, това е, тъй като личният състав е дал отговор на всички въпроси по отношение на менюто, донесъл е храната, дал ни спомагателни напитки/салфетки/прибори, а също по този начин е почистил, откакто сме си тръгнали. Като се има поради степента на присъединяване на господин Буш в гореспоменатото хранене за 388 $, мисля, че 20 $ са повече от великодушни. ", написа Стив от Мичиган, а коментарът му получи над 2900 реакции.

В Twitter потребителят @bkmbooks се съгласява с него. " Той кара пратка от точка А до точка Б, не доставя изискана храна. "

One of the few times I push back on extra tipping. He’s driving a package from point A to point B, not delivering a fine dining experience. He’s also not making the $2/hour baseline salary most tipped waitstaff start with. Depending on distance, a $20 tip is good.
— bkmbooks (@bkmbooks) April 9, 2023
Бакшишът би трябвало да зависи от това какъв брой сложна е доставката
Друго мнение в полемиката е, че бакшишите за водачи, които доставят храна, би трябвало да се основават на това какъв брой надалеч и при какви метеорологични условия би трябвало да устоят, с цел да извършат доставката.

" Мислех си, че даваме бакшиш въз основа на географската разстояние и/или метеорологичните условия, а не върху цената на самата поръчка на храна ", написа Ем от Филаделфия.

Робърт от Ню Йорк прибавя: " FedEx или UPS начисляват ли такси за доставките въз основа на цената на стоката? Разбира се, че не. Нито една компания за доставки не го прави. Абсурдно е водачът да чака заплащане, което се основава на цената на храната. " Коментарът му получава над 1000 реакции.

" Доставяли са ми сладолед късно през нощта в дъжда. Оставих 10 $ за сладоледа и 10 $ бакшиш. ", написа Дан Салтсбърг.

For me it’s the distance they drive and the weather. I had ice cream delivered late at night in the rain, $10 for the ice cream $10 tip.
How about when I select a tip then the driver has stops on the way and my food is cold No way to reduce the tip.
— Dan Saltsburg (@envscientist72) April 9, 2023Защо клиентът не би трябвало да е виновен за заплащането на служащия
Навикът на клиентите да дават или не бакшиши не би трябвало да се счита за причина за финансовите усложнения на служащите - корпорациите са тези, които не им заплащат задоволително.

" Съчувствам им, само че културата на предоставяне на бакшиши в Съединени американски щати не е естествена ", написа SJ от Чикаго. " Не се занимаваме с първопричината и не решаваме проблемите със заплатите, а по-скоро принуждаваме хората да живеят от непознатата благотворителност. "

Джейкъб от Уисконсин прибавя: " Даването на бакшиши в тази страна е излязло отвън надзор.  В днешно време всеки и майките желаят бакшиш. Трябва да ги забраним и да принудим работодателите да заплащат заслужено. " Коментарът полувача над 2600 реакции. " Не е отговорност на консуматора да заплаща заплатата на доставчиците, а на компанията ", написа друга потребителка на име Мария.

Доставките не са работа на цялостно работно време

Шофьорите на доставки не би трябвало да чакат да се устоят единствено от тази активност.

Много по-добре е да си намерят работа с  редовно възнаграждение, цялостно работно време и обществени придобивки. В противоположен случай, някой ден всички ще бъдат прекомерно остарели, с цел да се занимават с такава работа. И нямат да имат пукнато икономисване за пенсия, пишат огромна част от потребителите и допълват – тази работата в никакъв случай няма да бъде задоволителна, с цел да се издържаш за непрекъснато от нея.

" Може би възрастните би трябвало да си намерят би трябвало да си намерят естествена работа и да оставят доставките на студентите и учениците през лятната почивка. ", разяснява потребителят Фаусто от Ню Мексико.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР