Служители на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в Пловдив излязоха на

...
Служители на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в Пловдив излязоха на
Коментари Харесай

Служители на здравната каса в Пловдив излязоха на протест

Служители на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в Пловдив излязоха на едночасов митинг. В 10:00 часа те напуснаха работните си места и стопираха да обслужват жители и представители на здравни заведения.

Исканията на служащите са да се усилят главните  работни заплати на всички служащи и да се обезпечат спомагателни 200 щатни бройки за вдишване на новите действия в НЗОК, които да се разпределят съразмерно във всички каси в страната. Това сподели пред публицисти водачът на КТ " Подкрепа " в Пловдив Атанас Кръстев. 

По думите му плануваните в актуализацията спомагателни 4 млн. лева за заплати и осигурителни вноски за личния състав са извънредно незадоволителни, с цел да се обезпечи обикновено нарастване на заплатите. Според него те би трябвало да набъбнат не процентово, а най-малко с 200 лв. месечно. По наши калкулации актуализацията би трябвало да обезпечи 10 милиона лв. по това перо, добави Кръстев.

По думите му в здравната каса в Пловдив работят към 160 висококвалифицирани чиновници , които управляват и управляват милиони левове.

Служител " експерт " в касата в Пловдив получава 789 лв. нето , а за " старши специалист " , служба, която се заема от доктор, възнаграждението е 918 лв. нето, разяснява Елмира Хаджиева, старши специалист в НЗОК Пловдив. По думите ѝ чиновниците в касата са работещи небогати и " към този момент страдат и фамилиите им ".

" Като държавен чиновник с 21 години стаж в системата вземам 1100 лв. нето " , добави Хаджиева. Тя разяснява, че текучеството на личния състав в касата е огромно, постоянно хората напущат и се насочват към места с по-високо възнаграждение.

Хората са безапелационни, че в случай че настояванията им не бъдат чути, митингът им ще прерасне в ефикасен и ще преустановят заплащанията към договорните сътрудници на НЗОК - лечебни заведения, аптеки, персонални лекари и др.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР