Служебното правителство обмисля да направи предпроектно проучване на АЕЦ Белене

...
Служебното правителство обмисля да направи предпроектно проучване на АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Росен Христов: Няма причина цените на тока да са извън нормалните

Служебното държавно управление обмисля да направи предпроектно изследване на АЕЦ " Белене " за нужни вложения и технологии, периоди, в които може да се осъществя и идната година то да бъде вкарано в Народното събрание, тъй че да се вземе едно грамотно и механически умело решение, а не на база политически спекулации

Виждаме ясна стабилизация на пазара освен в България, само че и в европейски мащаб и чакам обстановката да се резервира. Няма причина сега цените на тока да бъдат отвън тези, които са естествените. Цените на газ също се стабилизираха и в България, и на международните тържища. Прогнозите са за един постоянен пазар в идващите месеци.

Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред Нова тв. Той се включи от подстанция " Лазур " във Варна, където е във връзка със срещи, свързани с огромната капиталова стратегия в района за рационализация и развиване на инфраструктурата.

Той описа, че министерството работи по въпроса за какво откакто цените на газа и тока са надолу, някои артикули не престават да нарастват. Това е проблем на някои бизнес структури, които се възползват от опцията и не престават с инерцията от интервала на рецесията да натрупат свръхпечалби. Но наклонността за стабилизиране на цените на продуктите за крайните консуматори се вижда, просто тя върви със забавяне, за жалост.

Със мощните ограничения, които подхваща държавното управление и с опита в другите страни - допускам, че до няколко месеца бе трябвало и този пазар на крайните артикули да бъде нормализиран.

Преговорите за предоговаряне на изискванията за " Мариците " с Европейска комисия вървят градивно, по график и според избраните правила, изясни министърът. Представяме разнообразни разновидности, методът на Европейска комисия е градивен. Оттегляне от нашите цели просто по този начин значи прекъсване на финансирането и отдръпване на техните задължения, което не е добър вид за България, изясни той.

Това, което работим, е понижаване на уговорката за реализиране на ниско равнище на излъчванията за сметка на увеличение на производството на електрическа енергия от възобновими източници. Такъв микс би дал едно общо реализиране на задачите за декарбонизация без целият товар да пада върху въглищните райони, сподели Христов.

Проблемът в този район не идва от това дали работят въглищните централи, а че хората там нямат опция. Така че общото решение на казуса е регионът да бъде развиван индустриално с диверсификация на промишленостите, тъй че хората да имат избор къде да работят, изясни министърът. И добави, че това е дълготрайното решение, върху което да се концентрират всички. Незабавна заплаха от понижаване на работни места няма, защото и след прекъсване на произвеждане на въглищата години по-късно има работа, която да обезпечи цялостна претовареност на хората, които работят в мините, обвързвана и с рекултивация и други, безапелационен бе той.

Работим по градивно решение и имаме отговор от съответната страна. Но, за жалост, избрани лица от региона работят против индустрализацията там. А когато хората са подвластни, елементарно се поддават на операции за предизборни резултати, добави той. И изясни, че хората там имат потребност от други възможности и конкуренция, с цел да получават и по-високи заплати. Затова той работи за привличането на компании, които да отварят производства надалеч преди да се стигне до закриване на мините.

Възможностите за възобновление на АЕЦ " Белене " са огромни. Бях на площадката, процесите на поддържане са на най-високо равнище, тъй че оборудването е в положение, както и самата площадка, описа Христов. 

Около 450 хиляди високоплатени работни места могат да се открият в страните, които развиват нуклеарна енергетика в Европа и за доходи от милиарди, разяснява Христов.

Със сигурност АЕЦ " Белене " е план, който не би трябвало да се оставя по този начин, добави той и разяснява бъдещето на нуклеарната енергетика. Това, което ние вършим е да договорим едно предпроектно изследване, което да даде отговор на всички въпроси, нужни вложения и технологии, периоди, в които може да се осъществя и какъв може да бъде резултатът. Това може да бъде готово идната година и да бъде вкарано в Народното събрание, тъй че да се вземе едно грамотно и механически умело решение, а не на база политически спекулации. За да може този актив за 2,5 милиарда да бъде най-сетне употребен, сподели министър Христов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР