Служебният вътрешен министър влезе в пореден задочен спор с главния

...
Служебният вътрешен министър влезе в пореден задочен спор с главния
Коментари Харесай

Гешев: Познавам добре проблемите в прокуратурата, но и тези в МВР

Служебният вътрешен министър влезе в следващ неприсъствен спор с основния прокурор, съобщи Българска национална телевизия. Въпреки изказванията на Демерджиев и Гешев, че на оперативно равнище Министерство на вътрешните работи и прокуратурата през последните месеци работят по-добре дружно, вицепремиерът не спести рецензии към държавното обвиняване за подписаните съглашения и ниски санкции за пияни и дрогирани водачи. Главният прокурор му отвърна, че споразуменията са планувани в закона и се управляват и утвърждават от съда.

Повод стана информация от Министерство на вътрешните работи, съгласно която прокуратурата е прекратила част от следствията на арестувани пияни зад кормилото, а по други е сключила споразумени, в които по думите на Иван Демерджиев били избрани доста ниски санкции. Главният прокурор отговори, че актовете на всеки прокурор се основават на закона и доказателства, които Министерство на вътрешните работи е събрало и се управляват от съда, а споразуменията са част от наказателното законодателство.

Иван Демерджиев разяснява и следствието за автомагистрала " Хемус ", което по думите му се е раздвижило през последните три месеца и сподели, че на локално равнище взаимоотношението с прокуратурата се усъвършенства. Арена на задочния спор стана Народното събрание. Там вътрешния министър беше по обяд, а основния прокурор няколко часа по-късно.

Резултатът от усъвършенстваното взаимоотношение сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата към този момент се вижда, съгласно служебния вътрешен министър. Иван Демерджиев акцентира, че е намерил редица основни следствия буксуващи, а в този момент работата се е възобновила и даде образец с новите обвинени по проблема с предплатените заплащания за строителството на автомагистрала " Хемус ".

" Вече знаете, имаме и първите резултати, имаме девет привлечени лица към наказателна отговорност по случая " Хемус " и моля доста деликатно да видите кои са тези лица, тъй като това не са тези жители незнайни никому анонимни, които виждахте по малкия екран при започване на случая. Свързани са с доста забавни сдружения, вие сте публицисти, можете да извършите следствие ", сподели Демерджиев.

С аргумента, че основният прокурор не знае какво се случва по всички производства в прокуратурата, Иван Гешев не разяснява следствието по проблема " Хемус ".

" Има наблюдаващи прокурори, Софийска градска прокуратура. Обърнете се има представител, административен началник. Главният прокурор нито управлява, нито дава информация ", сподели Гешев.

На този стадий от Софийската градска прокуратура не дават обществена информация по проблема, с цел да не попречат на следствието. Подчертават обаче, че взаимната им работа с ГДБОП е добра и с помощта на това са разплели схемата с предплатените заплащания за " Хемус ". Служебният вътрешен министър разяснява и предлагането на основния прокурор за взаимните екипи по места, които да проучват, следят и проверяват закононарушения, осъществявани от проведени незаконни групи.

" Ако има правно съображение да бъдат основани такива екипи, ще бъдат основани. Ако няма правно съображение да бъдат основани, ние няма по какъв начин да ги създадем. Но нито сме отказали, нито ще откажем съгласуваност при противодействието на престъпността ", сподели Демерджиев.

" Основания такива очевидно има, тъй като този модел не си го е измислил господин Гешев и българската прокуратура. Това, което предлагаме, е функционирало сред 2013 и 2018 година и е подписано от ръководителя на ДАНС - ръководителя, от разнообразни министри на вътрешните работи. Значи те са намерили законови учредения в интервал от 6-7 години и от други основни прокурори ", сподели Гешев.

Вътрешния министър насочи рецензия към прокуратурата за прекъснати следствия, както и за подписани съглашения с пияни и дрогирани водачи. Според Демерджиев по този начин наказванията били ниски.

" Преди да излиза с позиции по всякакви тематики, основният прокурор да ревизира деликатно ведомството си. Да, всички желаеме да променим законодателството. Това би трябвало да става деликатно. Но първата ни задача е като ръководители да забележим по какъв начин работят нашите системи и това е един образец, който прокуратурата работи не по метода, по който заявява основният прокурор. Да се приключват по този метод досъдебни производства, да се подписват съглашения с такива ниски санкции не е предварителна защита против този жанр закононарушения и основният прокурор би трябвало да вземе ограничения това да не продължава ", сподели Демерджиев.

" Ще кажа нещо кардинално. На всеки български жител би трябвало да е ясно, че съглашението е присъда, която се постановява и утвърждава в тази ситуация от български съд. Така че този, който управлява решенията на обособените прокурори се назовава арбитър. И няма по какъв начин основният прокурор да ревизира правосъдни решения. Поне не ми е известно такава процедура в европейската процедура ", сподели Гешев.

Иван Демерджиев изрази подозрение, че основният прокурор е удовлетворен от това, че Министерство на вътрешните работи усъвършенства активността си.

" Министерство на вътрешните работи усъвършенства активността си и това най-вероятно тревожи господин Гешев, тъй като основните прокурори последните години, инициирайки разнообразни законодателни промени мощно са се постарали да разцепят силата на Министерство на вътрешните работи, която главно е ГДБОП. Така че Министерство на вътрешните работи се съживява и ще стартира все по-активно да извършва функционалностите си ", сподели Демерджиев.

" Не виждам законови учредения за поддръжка на това изказване. Виждам, че господин Демерджиев поставя всичко, което зависи от него за възобновяване на естественото действие на Министерство на вътрешните работи и му поисквам триумф, тъй като това е в полза на българските жители и в полза на българската прокуратура, тъй като без да се разкрият закононарушения и без взаимоотношение няма по какъв начин да има правдивост, която чакат българските жители ", сподели Гешев.

И основният прокурор е на мнение, че през последните месеци Министерство на вътрешните работи и прокуратурата работят по-добре дружно. Според Гешев обаче, взаимоотношението би трябвало да бъде доста по-добро, с цел да се отговори на престъпността.

Иван Гешев акцентира още, че познава добре проблемите в прокуратурата, само че и тези в Министерство на вътрешните работи. Според него приемането на законови промени както в наказателния, по този начин и в наказателно-процесуалния кодекс могат да създадат битката с престъпността доста по-ефективна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР