Служебният министърът на околната следа и водите Асен Личев е

...
Служебният министърът на околната следа и водите Асен Личев е
Коментари Харесай

Заради случая с Vera Su Асен Личев иска разследване на "Морска администрация" за престъпление срещу околната среда

Служебният министърът на околната диря и водите Асен Личев е разпоредил на равната дирекция във ведомството да приготви писмо до прокуратурата, с което да изиска следствие по раздел " Престъпление против околната среда " от Наказателния кодекс против Морска администрация. Причината за това искане са неприемливите дейности, осъществени от нея в рецесията със заседналия край Яйлата транспортен съд Vera Su и несполучливия опит за разтоварване на амониевия нитрат от борда му, при който част от него беше разпръснат в морето. Това заяви самият Личев по време на ексклузивен брифинг през днешния ден.
" Аз умрях от позор когато видях, че крана, който загребваше карбамида, в действителност е драгажна челюст, която е предопределена за загребване на кал или пясък от дъното на воден обект, с цел да може той да се изцеди по време на повдигането и претоварването ". Това сподели Личев по време на брифинга си.
Според него потреблението на сходна техника значи, че

Морска администрация не е разполагала със наложителната техника

за справяне с проблематични обстановки като тази с авариралия транспортен съд Vera Su.

" По моя експертна оценка тази администрация е оставена безусловно необорудвана, сподели още Личев. Тя би трябвало отначало да се реорганизира и да се оборудва с нужните средства. В момента това, което и липсва, би трябвало да се наеме или да се потърси помощ в това число от прилежащи страни. Ако го бяха поискали от нас, ние можехме да го създадем, тъй като сме в близки контакти с водните управляващи, да речем в Румъния. Никой не е изискал от нас това да бъде направено ", сподели Асен Личев.

 Момент от несполучливият опит за евакуиране на кораба
© Maritime.bg

Момент от несполучливият опит за евакуиране на кораба

По време на днешния си брифинг служебният министър на околната среда и водите изясни, че в рецесията с Vera Su страната ни е била изправена пред две рецесии. Едната - тежка административна, а другата - екологична

" Недопустимо е една страна-членка на Европейския съюз да допусне транспортен съд, който очевидно отива към брега, очевидно е претрупан с

наси п ен карбамид , неразрешен от европейското законодателство

да бъде превозен в подобен тип, да се блъсне в нашия бряг и да заплаши предпазена зона Яйлата, сподели Асен Личев. Това употребявам и като претекст с цел да дам " Морска администрация " на на прокуратурата за следствие ".
Според служебният екоминистър в администрацията, която служебното държавно управление е наследило от постоянното (третия кабинет на Бойко Борисов, бел. ред.), е имало единствено две неща: " Едното беше джипа, който се шофираше от премиера с държавни средства и неговата медия за персонална приложимост " Севда тв ", сподели Личев. След това той дефинира положението, в което служебният кабинет е заварил Морска администрация и Министерството на околната среда и водите като " морална мизерия ".
Според данните, които Асен Личев показа по време на брифинга си,

главният риск за околната среда в региона е преодолян

с източването на горивото от долните резервоари на кораба Vera Su. " На процедура това значи, че няма по какъв начин при някакви условия резервоарът от който да изтече рисковото гориво - лек дизел да бъде продънен ", изясни министърът.

 Скрийншот от видео, на което се вижда, по какъв начин при претоварването част от товара на Vera Su попада в морето
© Maritime.bg

Скрийншот от видео, на което се вижда, по какъв начин при претоварването част от товара на Vera Su попада в морето

Преломните моменти, в който търпението му е изтекло са били два, стана ясно по време на днешния брифинг. Единият - на 26 септември, поради бездействието на органите, способени да се занимава с ликвидирането на вредите от случая. Именно тогава Личев е инициирал предприемането на дейности от страна на " Морска администрация ". Вторият миг е бил в нощта на 27 септември, когато е била подхваната

" нелепата " интервенция за претоварване на карбамида

транспортиран от Vera Su.
" Тези дейности по прехвърлянето на товара от заседналия транспортен съд към различен кораб бяха по-скоро пагубни за околната среда в сравнение с потребни, сподели Асен Личев. В резултат на това, както ви е известно аз постанових насилствена административна мярка с която не разреших по-нататъка осъществяването на тази интервенция ".
По време на брифинга си през днешния ден министърът на околната среда и водите, на процедура оспори търкуването на резултатите от разбора за положението на морската вода наоколо до авариралия транспортен съд, от страна на експерти в Института по океанология към Българска академия на науките.

 Заседналият транспортен съд Vera Su
Заседналият транспортен съд Vera Su

Според данни, оповестени след края на работния ден през вчерашния ден с обява в уеб страницата на " Басейнова дирекция ", замърсяването в региона на Vera Su след опита за претоварване на карбамида, който транспортира, е било

4 пъти над допустимите правила

За " Дневник " експерти разясниха, че сходно замърсяване може да докара до несвоевременен плевел разцвет на фитопланктона, а в резултат на това и до дефицит на О2 в региона на повредата. Според тях в случай че това се случи, то няма по какъв начин да остане прикрито, птъй като умъртвените морски организми - дънни риби, ракообразни и други ще бъдат изхвърлени на брега от вълните.

Според Асен Личев обаче проби от водата края заседналия транспортен съд са били взети на 25 септември, преди провеждането на интервенцията по претоварване. След като видял " тази трагична интервенция " министърът наредил от същото място да бъдат взети нови проби. Резултатите от тях били " безусловно погрешно коментирани ".

" В съпоставяне с пробите от 25 септември - ден преди интервенцията, вторите са с 1,6 пъти по-високи концентрации на амониев нитрат, сподели Личев. Ние считаме, че това е фоновото наличие на нитрати в този регион ".

Други данни, представени през днешния ден от Росица Карамфилова, началник на " Изпълнителна организация по околна среда " показвали, че след опита за претоварване на карбамида от борда на Vera Su е било открито
единствено " леко превишение на откритите правила "

за наличие на азот в морската вода Пробите, взети по-късно обаче не показватли отклонения и замърсяване в средата. Те били сравними с данните от " общоприетия и регулярен мониторинг, който се реализира от Института по океанология " ".

За да не бъде допуснем увреждане на околната среда и здравето на хората при последващите дейности при освобождението на авариралия транспортен съд от товара му, министърът на околната среда и водите е разпоредил ежедневен мониторинг на положението на морската вода в радиус от един километър към кораба. Той трябвало да служи като база за съпоставяне при оценка на следствията след всяка последваща интервенция по спасението на заседналия транспортен съд. Този мониторинг щял да продължи
до края на работата по евакуиране на кораба от плитчината, в която е затънал.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР