Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е подписал заповеди за

...
Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е подписал заповеди за
Коментари Харесай

Рокади в БДЖ: Освободиха двама от шефовете на железниците

Служебният министър на превоза Георги Тодоров е подписал заповеди за освобождение от постовете на Григори Григоров - ръководител на Борда на шефовете на БДЖ и изпълнителния шеф на компанията Никола Василев. Рокадата в държавния транспортьор идва поради редица нарушавания в компанията.

Мотивите са свързани с утежняването на индикаторите на експлоатационната активност на сдружението спрямо 2020 година От началото на годината са регистрирани 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите транспорти, а мощно влошеното положение на преносимия състав и неприятна организация при товарните транспорти са довели до отлив на товародателите.

Серизоен скандал се оформи и към контракта за ремонт на 15 пътнически вагона с частния жп цех в Дряново без БДЖ да разгласи процедура по Закона за публичните поръчки. Договорът е на стойност над 30 милиона лв. с Данък добавена стойност, което значи, че цената за ремонт на един вагон с Данък добавена стойност излиза над 2 милиона лв.. Вагоните са създадени в средата на 80-те в същия цех в Дряново, когато той е бил държавна благосъстоятелност.

 Григор Григоров

Друг контракт, подписан от управлението на БДЖ дни преди служебното държавно управление да бъде назначено от президента Румен Радев, е за защита на обекти на националния жп транспортьор в цялата страна с частна охранителна компания, макар че държавната компания има лично звено за защита. Договорът също е на стойност близо 30 милиона лв. за период от 5 години.

„ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД от години изпитва липса на изправен преносим състав. Забавено е осъществяването на ремонтните стратегии на мотрисни влакове и модернизацията на локомотиви. Също по този начин направената поръчка за доставката на 15 електрически локомотиви Siemens „ Smаrtron” е в отклоняване на европейските условия за оперативна съгласуемост и Националния проект за внедряване на системата за ръководство на влаковото придвижване (ERTMS) ", пишат още от ведомството. От там прецизират още, че фактор за некомфортното пътешестване с трен е и занижената хигиена, което е обвързвано с неспазването на минималните условия за качество.

 Никола Василев

В „ БДЖ - Товарни транспорти “ пък се регистрира загуба на съществени товародатели, непогасени отговорности към Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ за инфраструктурни такси и електрическа сила, както и несъблюдение на ремонтни стратегии, разясняват претекстовете си от отрасловото ведомство.

Инж. Никола Василев бе назначен за изпълнителен шеф на БДЖ в средата на декември 2018 година На същата дата със заповед на тогавашния министър на превоза Росен Желязков, Григори Григоров бе избран за ръководител на Съвета на шефовете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР