Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е решил миналия петък

...
Коментари Харесай

Военният министър спря съмнителен търг за ракети за МиГ-29

Служебният министър на защитата Георги Панайотов е решил предишния петък да приключи публичната поръчка за ремонт на 18 броя далекобойни ракети " въздух-въздух " от вида Р-27, с които са въоръжени изтребителите МиГ-29. Това излиза наяве от съобщение, оповестено на тръжния портал на военното ведомство. Прогнозната стойност на плана беше 21.6 млн. лева без Данък добавена стойност или 25.92 млн. лева с Данък добавена стойност, а времетраенето за осъществяването му - до 48 месеца от датата на възлагането. Причината за прекратяването на поръчката съгласно министъра са " открити нарушавания при откриването й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени изискванията, при които е оповестена процедурата ". По-конкретно става дума за правните тълкувания по въпроса за съществуване на настояща заводска документи от производителя на ракетите, който в тази ситуация е съветска военна компания.

От отчета на тръжната комисия се схваща, че в търга са наддавали две компании: украинската " УКРИБМАШ " и беларуската " Белспецвнептехника ". Вижда се, че след диалози за предоговаряне на изискванията беларуската компания е предложила по-ниска цена от към 582 хиляди евро без Данък добавена стойност на ракета, само че има желание да употребява ремонтна документи, която е лична разработка, утвърдена от националните управляващи на Беларус. Също по този начин сега Беларус е обект на необятен кръг стопански наказания, в това число и оръжейно ембарго, от страна на Запада поради репресиите на режима на Лукашенко против опозицията и насилственото приземяване на пътнически аероплан на Ryanair в Минск на 23 май и последвалото задържане на журналиста Раман Пратасевич и неговата другарка София Сапега.

Въпросът с оръжейното ембарго по отношение на Беларус беше наболял и по отношение на друга оръжейна договорка по времето на Каракачанов: удължаването на летателния запас и рационализация на осем самолета Су-25 на стойност към 99 млн. лева с Данък добавена стойност. Ремонтът бе осъществен в белоруския цех " Барановичи " макар съпротивата на тогавашния стопански министър Емил Караниколов, който в началото отхвърли да подпише разрешението за краткотраен експорт на самолетите в Беларус. Формалният му мотив беше, че против страната има настоящи оръжейни наказания на Европейски Съюз. Впоследствие той " изваден от уравнението " със специфична законова корекция, която отстранява потребността от неговото единодушие при ремонт и обслужване на към този момент закупена военна техника, и договорката беше подписана. В последна сметка България съумя да си прибере всички ремонтирани Су-25 макар ескалацията на напрежението сред Запада и режима на Лукашенко поради отвличането на Раман Пратасевич и последвалото стягане на глобите против Беларус.

Покрай актуалната тръжна процедура за ракетите Р-27 има много въпросителни по въпроса с ценообразуването за ремонтите действия по принцип. Грубата сметка демонстрира, че министерство на защитата при ръководството на Каракачанов е планувало към 1.44 млн. лева с Данък добавена стойност за обслужването на всяка численост. През 2016 година обаче полското министерство на защитата купува 40 нови сходни ракети за към 128 млн. злоти, което е към 59 млн. лева Така внезапно се оказва, че Полша заплаща за нови Р-27 почти същата сума на единична численост (около 1.47 млн. лева.), която ние в този момент желаеме да дадем, единствено че за ремонт на остарели и де факто извадено от приложимост.

Най-вероятно още по-ниски са били цените при сходна договорка сред Русия и Индия през лятото на 2019 година Според defenseworld.net режимът в Ню Делхи е сключил контракт на стойност 218. млн. $ за 1000 ракети Р-27, което към този момент значи 218 хиляди $ или към 380 хиляди лева на численост. Според друго авторитетно отбранително издание - Jane`s Defense, Индия в действителност е сключила още по-голям договор за 700 млн. $, само че въпросните 1000 ракети в действителност са от разнообразни видове - 300 броя R-27 (AA-10 `Alamo`) с инфрачервено или полуактивно радарно ориентиране, 300 с дребен обхват R-73E (AA-11 `Archer`) и 400 броя R-77 (AA-12 `Adder`).

Също по този начин следва да се види дали възможното рестартиране на търга за ремонта на българските ракети Р-27 въобще ще има смисъл в подтекста на това, че времето за осъществяването на поръчката е 4 години. На процедура това значи, че въпросните далекобойни муниции за МиГ-29 още веднъж ще могат да бъдат вкарани в приложимост към 2025 година, т.е. откакто новите щатски изтребители F-16 Block 70 към този момент ще са застъпили бойно дежурство. Факт е, че F-16 и МиГ-29 известно време ще се употребяват редом и че старите руски машини също се нуждаят от ракети, които могат да поразяват цели доста отвън образния им обсег. Въпрос на стратегическа преценка обаче е дали инвестицията ще си заслужава, в случай че старите ни изтребители ще бъдат пенсионирани в недалечно бъдеще.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР