Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че служебното правителство

...
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че служебното правителство
Коментари Харесай

Ще купува ли България самолети Грипен? Позицията на МО и реакция на партиите

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че служебното държавно управление няма да купува самолети, а единствено събира предложения за бойни самолети.

Целта е те бъдат показани в Народното събрание, с цел да се вземе осведомено решение. Димитър Стоянов направи това конкретизиране в отговор на публикувана информация, че служебното държавно управление ще купува нови самолети " Грипен ".

Повечето парламентарно показани партии разясниха тематиката, като акцентираха, че това не е работа на служебно държавно управление.



МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и Съединени американски щати за показване на оферта за наемане или закупуване на самолети. Целта да се обезпечи опцията българските Военновъздушни сили да извършват дилемите си по защита на въздушното ни пространство. Според министър Стоянов има заплаха от 2023 г до 2027-28г, когато ще се вкарат в оперативна подготвеност купените от Съединени американски щати 8 самолета F-16, страната ни да не разполага с бойни машини, които да пазят въздушното ни пространство.

" Служебното държавно управление не купува самолети, служебното държавно управление събира предложения и задачата на събирането на тези предложения е да бъдат показани в Народно събрание и да се вземе осведомено решение по отношение на бъдещето на изтребителната авиация в България ", сподели Стоянов.

Служебният министър посочи, че до 15 декември е продължен срокът, в който България би трябвало да отговори на американската страна за пазаруването на нови осем изтребителя F-16. Първоначалният краен период беше 1 ноември.

" Държа да се знае, че договарянията за закупуването на вторите 8 Ф-16 бяха извършени от постоянното държавно управление и от министър Заков. Ние подготвихме план за капиталов разход, планът е минал през Министерски съвет и чака внасянето в Народно събрание ", сподели той.

Още преди да се събере 48 Народно заседание, главните политически сили разясниха тематиката.

От " Продължаваме промяната " се оповестиха срещу пазаруването на изтребители " Грипен ".

" Тука ясно би трябвало да се съобщи, че този вид решения, които включват многомилиардни употребения публични средства, би трябвало да се вземат от новия парламент. За нас не е роля служебния кабинет да взима такива значими решения ", сподели Кирил Петков.

" Нито един лев от джоба на българския поданик не би трябвало да бъде даден за нови самолети, до момента в който не дойдат първите ", сподели Асен Василев.

ГЕРБ-СДС упорстват втората част от ескадрилата да е още веднъж от изтребители F-16.

" Точно споделиха, че са срещу закупуването на военни самолети. Ние не можем да се сърдим на президента Радев, който е авиатор и несъмнено си има желания към марката аероплан. Ние като държавно управление и ние като партия дружно с нашите другари от Съюз на демократичните сили сме безапелационни, че втората част на ескадрилата би трябвало да си е такава каквато е първата - F-16, блок 70 ", сподели Бойко Борисов.

" Възраждане " биха подкрепили всеки различен военен аероплан, който е по-евтин и с по-бърза доставка от тази на американските F-16.

" Всеки един съвременен аероплан,който е по-евтин и по-бързо вероятен за снабдяване в България от американските F-16 е добър вид за България, без значение дали е " Грипен " или какъвто и да било различен. Самолет, който да има тези бойни качества, само че на по-ниски цени и на по-бърз период за осъществяване ", сподели Костадин Костадинов.

В писмена позиция от Българска социалистическа партия обявиха, че ИБ на партията е срещу разноски за самолети " Грипен ". Подчертават, че не е работа на длъжностен кабинет да договаря и ангажира дълготрайно България с такива контракти. Според тях откакто има определен парламент, единствено той може да се произнася. Българска социалистическа партия са срещу още разноски за самолети.



Смятат, че в този момент е най-важно да се поддържат фамилиите, да се усилят приходите, да се стабилизира стопанската система.

За " Демократична България " този значим въпрос, обвързван с националната сигурност и защитата на страната, би трябвало да се реши от постоянно държавно управление, дружно с болшинството в новия парламент.

" На първо място Демократична България, смята че би трябвало да се даде приоритет на договорката за закупуването на нови 8 изтребителя F-16 и това би трябвало да е целта, с който би трябвало да се занимава Народно събрание и идващото постоянно държавно управление. На второ място считаме, че не е работа на служебното държавно управление, защото няма необятна демократична и парламентарна легитимност да взема решение въпроси, които са от сферата на военно-стратегическите измерения ", сподели Атанас Славов от " Демократична България ".

Движение за права и свободи и " Български напредък " резервираха безмълвие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР