Служебният министър на образованието Николай Денков разясни какви са разминаванията

...
Служебният министър на образованието Николай Денков разясни какви са разминаванията
Коментари Харесай

Проф. Денков: Това, което ни представи Николай Василев, би довело до социален сблъсък


Служебният министър на образованието Николай Денков обясни какви са разминаванията сред вижданията на настоящия кабинет за икономическа и финансова политика и това, което е предложил Николай Василев. Пред БиТиВитой разяснява, че е отказал пост в кабинета на „ ИТН “ поради нежеланието на партията да поддържа повече обществени разноски, а не поради други кадрови съображения, разказани като " поведение по детски " от Тошко Йорданов.

С министър Асен Василев имаме доста ясна концепция по какъв начин да се направи актуализация на бюджета, да има средства за пенсиите, да има средства за медицинските служащи и подготовка за бизнеса, който ще бъде затворен при възможна последваща вълна. Това, което ни показа Николай Василев, наподобява по различен метод - да няма актуализация на бюджета, да няма средства за тези сфери, което неизбежно ще докара до обществен конфликт сред другите групи, безапелационен бе Денков.

Когато намалявате, налозите без да поставите като главен акцент прекъсване на приключването на разноските - по какъв начин ще увеличите заплатите, попита Николай Денков.

По думите му, закупуването на таблети и преносими компютри за учениците е измежду значимите задания преди началото на новата образователна година. Денков обаче доста занижи броя от 1 млн. устройства, който Слави Трифонов разгласи като заричане на бъдещия кабинет.

Ако аз желая пари за електронни устройства за подготовка на новата образователна година, това ще се сблъска с настояванията на пенсионерите да бъдат непокътнати техните спомагателни средства, които са изцяло заслужени. Не желая да вземам участие в подобен конфликт, тъй като той не е обективен, посочи проф. Денков.

По думите му системата има потребност от 50-100 000 устройства, а не от 1 милион, както разгласи Слави Трифонов. Министърът допусна, че става дума за техническа неточност. Много по-важно е да се кажат две други неща: да се промени системата на финансиране и от правилото " Парите следват ученика ", да стане " Парите следват качеството ". За да се случи това нещо, ние би трябвало да изградим система за оценка на качеството в учебното и предучилищното обучение, каквато липсва. Тя би трябвало да покаже до каква степен учебното заведение е помогнало на ученика да напредне в образованието си, изясни още служебният министър.

Денков настоя още, че образованието на 21 век е персонализираното - учителят да се грижи за потребностите на всяко едно дете. По думите му има два метода да стане това. Скъпият е да сложим доста повече учители, а другият е да вкараме новите технологии, които дават големи благоприятни условия на учителя той да види по какъв начин напредва всеки възпитаник.

Той уточни, че изключителното образование в отдалечен режим по време на пандемията, е издържало единствено с помощта на напъните на учителите, само че сред 20 и 25% от децата са били значително наранени от прекосяването в този режим поради неналичието на техника или достъп до интернет.

Денков разяснява, че целият му фокус е ориентиран към довеждане докрай на мандата на служебния кабинет и няма други цели по линия на присъединяване в бъдещи управнически формати.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР