Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев днес официално

...
Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев днес официално
Коментари Харесай

„Защо ви е страх от надзор, г-н Лорер?“: Пулев променя контрола във ФнФ

Служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев през днешния ден публично назначи 3-членен Надзорен съвет към „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД (Фонд на фондовете). Това се случва след поредна порция подозрения за спор на ползи в сдружението и решение на Министерския съвет за смяна на устава и прекосяване от едностепенна форма на ръководство към двустепенна.

Случва се и след обвинявания от предшественика на Пулев, че с този ход в действителност се връщат „ гнили практики от предишното “.
Как се трансформира ФнФ?
Накратко – ФнФ към този момент ще има и Управителен, и Надзорен съвет. Досега сдружението, което през новия програмен интервал се чака да дава отговор за спомагателни над 2 милиарда лева обществен запас, се ръководеше единствено от УС – освен това не с трима, както е по правилник, а единствено с двама членове в него.

В досегашната конструкция има централизация на власт и пълномощия в ръцете на Управителния съвет, а посредством новата това ще се отстрани. Така се реализира по-добър надзор върху вземането на решенията, повече бистрота и цялостна гласност на работата на Фонда “, аргументира решението си министър Пулев.

Тримата назначени в новоучредения Надзорен съвет са Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков. Описани са от ведомството като „ уважавани експерти и водещи специалисти в региона на ръководството на дългови и дялови финансови принадлежности “. Те ще извършват функционалностите до провеждането на конкурс за избор на постоянни членове, както е заложено по Закона за обществените предприятия.

Връщането на Надзорния съвет в структурата на ФнФ провокира напрежение сред сегашния и някогашния министър на нововъведенията.
„ Защо ви е боязън от контрол, господин Лорер? “
С тези думи Пулев се обърна към своя предходник, в този момент народен представител от „ Продължаваме промяната, Даниел Лорер в отговор на отправено му от самия него запитване. На въпроса с въпрос той отговори предходната седмица по време на парламентарния надзор, когато някогашният – и първи – министър на нововъведенията и растежа дефинира дейностите му като

връщане на гнили практики от предишното “.

Лорер разкритикува промените на наследника си във ФнФ, освен това единствено няколко дни откакто Пулев назначи някогашни партийни функционери от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ в Българската банка за развиване. Той дефинира като неверно закриването на основания от постоянното държавно управление Консултативен съвет към Фонда и връщането на отстранения по-рано Надзорен. 

„ С изменението на устава (б.р. – на ФнФ) в този момент вие променяте още веднъж системата на ръководство към това, което тя беше и което ние премахнахме. Премахвате консултативния съвет, безвъзмезден, определен от хора от промишлеността и представителните органи, които ръководят европрограми и вместо това избирате трима души, излъчени от министерството независимо “, сподели Лорер.

Според него Надзорният съвет крие заплаха от „ непрозрачно ръководство на една организация, създавайки спомагателни равнища не на надзор, а на диктаторство “. Пулев отвърна обвиняванията с думите, че това в действителност се прави за повече надзор и бистрота.

За жал, когато заговорим за надзор, доста хора получават паник-атаки “, разяснява още служебният министър.

Припомняме, че през август Пулев разгласи стартирането на одит във ФнФ поради подозрения за спор на ползи. Тогава той не даде повече детайлности и тематиката заглъхна. Единствено загатна, че става дума за актулна по това време вест. Такава бе тази за отпущането на 100 хиляди лева от фонда Innovation Capital на стартъпа Foody.to, чийто съосновател е някогашният народен представител от „ Продължаваме промяната “ Деница Симеонова.
 Конфликт на ползи при стартъп фондовете на ФнФ?
Сегашните земетресения във ФнФ в действителност са следващ епизод от сагата към него. Още преди Лорер да поема отговорността за него, в ролята си на принципал, Фондът стана цел на Асен Василев предходната година. Докато беше длъжностен министър на финансите, той поде инспекция на сдружението с претекста, че макар периодическите финансови инжекции от страна на държавните управления, то е на загуба. И тогава обществото не бе осведомено за резултатите от одита, само че по тази причина пък бе осъществена поредна промяна на управлението. 
Тримата нови в Надзора на ФнФВенцеслав Аврамов
Има над 17-годишен опит в одит, съвещания по покупко-продажби и ръководство на частен капитал. Представител за България и района на водещи интернационалните капиталови фондове. От 2014 година е член на Управителни и Надзорни препоръки на компании в България, Гърция и Северна Македония. Съдружник в сдружение за ръководство на недвижими парцели. Завършил е стопанска система и бизнес администрация в Американски университет в Благоевград.
Николай Генчев
Има дълготраен опит в консултантския бизнес и във всички сфери на финансовия бизнес. Близо 20 години заема висши мениджърски позиции в управителни и надзорни органи на финансови институции, също по този начин и браншови асоциации и организации с идеална цел. Финансист с опит в страната и в целия район. Николай Генчев с изключение на вложител, е и наставник на млади бизнесмени. Има забележителен опит и в създаване на сполучливи екипи, определящи пазарните трендове; в реструктуриране и реорганизиране на бизнеси; в осъществяване на знакови стратегически промени; в структуриране на финансови и капиталови артикули. Опитът му е и сферата на цифровата промяна във финансовия свят, в това число финтех, както и спонсориране на вътрешно-фирмени нововъведения. Генчев е магистър по стопанско ръководство (MBA) от Софийския университет. Завършил е многочислени професионални образования и курсове, в това число в Харвардското бизнес учебно заведение. Убеден почитател на личностното развиване през целия живот.
Николай Марков
Има над 20-годишен, в това число и управнически, опит в оценки, бизнес-моделиране, финансови и стопански разбори, планово финансиране, покупко-продажби, инспекции (due diligence), регулаторно сходство (compliance) и други планове в международни одиторски и други компании, за клиенти в България, други страни в Европа, Америка и Азия. Николай Марков е работил и по редица планове за финансови институции, включително за Световната банка, институционални фондове, финансирани с европейски средства, частни европейски фондове, европейски и азиатски банки, световни финтех компании. Член е на управителния съвет на Камарата на професионалните оценители в България. Завършил е финансово и банково ръководство в Университет на Пирея – Гърция. Сертифициран финансов анализатор (CFA) и самостоятелен оценител.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениПолитика 36 „ Защо ви е боязън от контрол, господин Лорер? “: Пулев трансформира контрола във ФнФ Бюджет и финанси 880 Пенсионерите ще получат по 70 лева коледна добавка Бюджет и финанси 140 Еврозоната ще се потопи в по-дълбока криза от предстоящото Образование 168 IT браншът видя риск от напразно харчене на милиони за STEM кабинети Политика 8390 И Швеция блокира България за Шенген Индустрии 6982 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Накратко 5698 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Любопитно 5614 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Всички новиниОще от ПолитикаВиж всички„ За да направя Америка още веднъж велика “: Тръмп се кандидатира за президентКакво значи активирането на Член 4 от контракта за НАТОИ Швеция блокира България за Шенген„ След като пуснете духа от бутилката, е мъчно да го върнете “ Следвай ни в обществените мрежи
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР