Служебният министър на енергетиката заяви, че атаката против споразумението с

...
Служебният министър на енергетиката заяви, че атаката против споразумението с
Коментари Харесай

Росен Христов в контраатака за договора с Боташ

Служебният министър на енергетиката съобщи, че офанзивата срещу съглашението с турската държавна компания е " с цел да покровителстват частните медиатори "
Договорът с " Боташ " е от извънредно стратегическо значение за България, защото обезпечава достъп до международните пазари на полутечен газ. Това сподели пред  Росен Христов, длъжностен министър на енергетиката в държавното управление на Гълъб Донев - по времето на сключване на съглашението сред " Булгаргаз " и турската държавна компания на 3 януари 2023 година в София. Предстои Христов да бъде изслушан от краткотрайната парламентарна комисия, която преглежда съглашението сред " Булгаргаз " и турската държавна фирма и въздействието му върху енергийната система.

Около този контракт се основава звук, зад който се крият стопански ползи, твърди Росен Христов.

" Отново медиаторите превземат пазарния дял, като вкарват на ниска цена съветски газ и избутват " Булгаргаз " от пазарния му дял. " Булгаргаз " е дискриминиран, с цел да се облагодетелстват търговците, само че този път го няма обяснението, че е рецесия и че има дефицит и няма от кое място да доставим газ, тъй като договорът с " Боташ " ни дава врата към безусловно всички международни снабдители на газ. Именно с цел да продължи покровителството на частните медиатори, е нападнат този контракт, който пречи на обяснението, че няма от кое място другаде да се взема газ ", разяснява служебният енергиен министър.

Временната парламентарна комисия реши на съвещание в петък да изиска годишните финансови доклади на " Булгаргаз " за последните две години. Компанията ще би трябвало да даде и междинните доклади за последната година, както и информация за всички свои покупко-продажби на газовата борса за този интервал.

Комисията реши още, че в един от дните сред 6 и 8 март депутатите ще изслушат с изключение на Росен Христов, министъра на енергетиката Румен Радев, изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Деница Златева, както и изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов. След тяхното чуване може да се наложи краткотрайната комисия да изиска да изслуша и други представители на сдружения и институции. Впоследствие на закрито съвещание ще бъде изслушан и ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " Пламен Тончев, реши още краткотрайната комисия.

В контракта с " Боташ " клаузите са безусловно общоприети, в това число и неустойки, а продължителността му е съответстваща на тактиката на " Булгаргаз " за подписване на контракти за доставка, сподели в неделя Росен Христов. Той счита, че има и друга причина за " шума към контракта с " Боташ " - офанзива по президента Румен Радев, защото назначеното от него служебно държавно управление подписа контракта.

" Развява се договорът с " Боташ " и с цел да се прикрие неуспехът от това, че 9 месеца в енергетиката не се случва нищо и губим интернационалните позиции ", означи някогашният длъжностен министър на енергетиката.

Правителството счита контракта на " Булгаргаз " с " Боташ " за неблагоприятен за България. По неговите клаузи страната се обърна за мнение и към Европейската комисия, отговор към този момент не е оповестен.

За България договорът не е преференциален, несъразмерен е, дълготраен със съществени задължения, на няколко пъти сподели птремиерът Николай Денков.

Росен Христов разяснява и процедурата за идното строителство на 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ".

" Липсата на конкуренция значи по-висока цена. Ако съм на мястото на " Хюндай " и знам, че съм единственият дипломиран участник, надали ще дам най-конкурентната цена за строителството. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР