Служебният министър на енергетиката Росен Христов направи в късния следобeд

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов направи в късния следобeд
Коментари Харесай

Министър Росен Христов: Уникален авариен ремонт е направен в...

Служебният министър на енергетиката Росен Христов направи в късния следобeд през днешния ден ревизия на сполучливо завършилия тази седмица ремонт във Водноелектрическа централа „ Цанков камък “.

„ Поводът в действителност е сполучливо завършилия спешен ремонт на оборудването за спешно прекъсване на водата. Табла с размери 2 метра на 6 метра с близо 1 метър дебелина се откъсва и през водопровода, който е с дължина повече от половин километър, е стигнала до разклонението, където влиза водата в турбините. Този ремонт е непредвиден, защото живота на това оборудване се чака да е 25-30 години, то в никакъв случай не е употребявано, защото е спешно “, сподели пред публицисти Христов.

Той уточни, че евентуалната причина за повредата е " проектантски недостатък – едва място в сглобката, която захваща двете табли, тя се е скъсала е самата табла на водопровода ".

„ Операцията по отстраняването на дефекта и възобновяване на оборудването е на процедура невиждана. Това е неповторимо изпълнена интервенция под управлението на екипа на ВЕЦ-а, с присъединяване на професионални алпинисти и компания, която се занимава с превозване на такива ексцентрични обекти. По противоположния път, в това число и по 90 метра отвесен сектор, тази 7 тона и половина табла беше изтеглена и назад инсталирана в оборудването. Такава повреда не се е случвала на никое място и общоприетите способи за премахване с нарязване на таблата биха лишили няколко месеца работа и доста пари за ремонт. А с този новаторски метод, за няколко седмици, напълно дело на български инженери и енергетици, успяхме с към 5 пъти по-ниски разноски и в пъти по-кратки разноски да отстраним повредата и да възстановим работата на ВЕЦ-а. Като нямаме позволени загуби, водата се натрупва, електроцентралата се употребява в пиково натоварване, през интервала на ремонт такива потребности не е имало и не се е отразило на енергийната система на страната “, сподели министърът.

 Той съобщи, че особено благодари на екипа взел участие в ремонта и прикани депутатите от „ Да, България “ обществено да се извинят на сътрудниците от енергетиката.

Пред публицисти той разяснява и тематиката за меморандума с " Джемкорп ".

„ Наистина в подписването на този контракт има доста незнайни и сигурно доста нарушавания. Нашите разбори демонстрират, че е подписан без всякакво координиране, което нормално се прави в такива процеси. Такива меморандуми и контракти минават на координиране през множеството министерства, в това число външно министерство и министерство на финансите, след което биват одобрявани на Министерски съвет (МС), където се взема решение да се упълномощи министъра на енергетиката да завърши договарянията и да подпише подобен меморандум. В този случай тази процедура изцяло не е спазена. Дори юристите на Министерството на енергетиката, юридическия отдел, са научили за меморандума от медиите. Дори не са били осведомени, че такова нещо се приготвя. Подписан е от Александър Николов, някогашният министър на енергетиката, както всички знаете обществено, в наличието на Кирил Петков. След нашумелия скандал и вземането на решение и доклад на ДАНС, че този меморандум не е в интерес, е признато решение на оперативно заседание на Министерски съвет за прекратяването му. Като това се оказа също, че не е изпълнено, защото този меморандум към момента е в действие. Тъй като това, което някогашният министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно съглашение и преустановяване, съгласно един от членовете на контракта, вместо да го приключи едностранно, което е планувана процедура по различен член. Де факто като няма отговор от ответната страна и подписано съглашение този меморандум към момента е в действие. Ние го прекратихме едностранно, само че до момента в който не изтече този едномесечен период, който е очакван в този член, в действителност меморандума е в действие и няма какво повече да създадем. Тоест тук е нарушено и решението на Министерски съвет за прекратяването му “, разяснява Христов.  

Той съобщи, че сега в Министерството на енергетиката се прави вътрешна инспекция по изясняване на събитията към този меморандум.

„ Има едно безмълвно прикриване на цялото нещо, с може би вярата като се върнат назад в ръководството, да се възобновят връзките с тази компания. Нещо, което на процедура е мощно притеснително. Естествено откъм правда службите, които имат отношение, ще се включат в следствието. Като цяло аз персонално не виждам повода за сключване на този меморандум. Това което споделят, че този меморандум е необвързващ, единствено да кажа, че в моята процедура няма необвързващи контракти под каквато и форма да се назовават. Дори в този има уговорка за арбитраж. Също се плануват заплащания по този контракт. Потенциално в случай че притеглим вложител нищо не пречи тази компания да има искания “, сподели министърът.



Той съобщи, че се надява, че няма да има вреди от този контракт. „ Навреме го хванахме казуса, в Министерството даже нямаше по какъв начин да знаем за този проблем, започнахме да го търсим след заложен въпрос от народен представител. Изцяло процеса за сключване на подобен документ в Министерството отсъства – нито знаем по какъв начин е определена компанията, нито за какво. Да се подписва подобен огромен контракт за привличане на вложения, което по принцип е отговорност на министъра на енергетиката, не е необходим медиатор, с цел да го изпълним. Не виждам това нещо по какъв начин е и обосновано, то просто е подписано явно с някакви ползи, които ние няма по какъв начин да проследим “, съобщи Христов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР