Служебният кабинет удвоява местата за прием на македонски граждани в

...
Служебният кабинет удвоява местата за прием на македонски граждани в
Коментари Харесай

Служебният кабинет удвоява приема на македонски студенти в университетите ни |

Служебният кабинет удвоява местата за банкет на македонски жители в българските държавни университети.

Вместо сегашните 150 бройките ще са до 300 от образователната 2022/2023 година

Тази и други промени ще се извършат след промени в две държавни постановления - Постановление на Министерски съвет 228/1997 и Постановление на Министерски съвет 103/1993. Проектите са импортирани за публично разискване от министъра на образованието акад. Николай Денков на 16 ноември. След приемането и влизането им в действие ще се позволи петима жители на Република Северна Македония да учат постоянно в докторански стратегии. 

По едното разпореждане (№228 - за приемане на граждани на РСМ) студентите учат против такси за образование, равни на тези за българските жители. По второто (№103 - за просветителна активност измежду българите в чужбина) са освободени от такси за образование. Предвижда се освобождението им и от такси за кандидатстване.

Допълнителният банкет и издръжката на студентите ще коства на данъкоплатеца в България още 530 хиляди лв. годишно, които ще бъдат преведени на съответните университети.

Пада ограничаването по облекчения ред за банкет да могат да аплайват единствено тези северномакедонци, които могат да потвърдят българска националност. Вече ще могат да го създадат и тези, които " имат заслуги за подсилване на българската нематериалност, запазване на националното съзнание обичай и просвета " или употребяват български език, самоопределят се с български генезис, произлизат от обитаемо място, което е било част от българската страна в предишното или Българската екзархия.

Ето по какъв начин министър Денков аргументира двойното увеличение на бройките за банкет:

" През актуалната образователна година за 52 македонски жители, кандидатствали по Постановление на Министерски съвет № 103/1993 година, Държавната организация за българите в чужбина не намери основание да издаде уверение за български генезис. Поради това се оказа, че местата за жители на РСМ бяха незадоволителни по реда на Постановление на Министерски съвет № 228/1997, защото общият брой на претендентите по двете постановления доста надвишава 150 ".

Промените са инициирани по волята на премиера Стефан Янев.

" Проектът за изменение и допълнение е вследствие на извършените разисквания и оферти на Междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от Република Северна Македония в държавни висши учебни заведения, сформирана със Заповед № Р-141/14.09.21 година на министър-председателя на Република България, както и зародилите проблеми при кандидатстването и приема за образование в страната ни през последната година ", се споделя в отчета на акад. Денков до сътрудниците му министри.

" С предлаганите промени в Постановление на Министерски съвет № 228/1997 година се цели разширение и укрепване на образованието като едно от най-приоритетните посоки на българската политика във връзка с Република Северна Македония и на българите, живеещи там ", добавя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР