Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговоритеПродължаваме промяната“ внася

...
Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговоритеПродължаваме промяната“ внася
Коментари Харесай

„Продължаваме промяната“ иска спешни действия от НС за присъединяването ни към Шенген

Служебният кабинет дължи пояснение за неуспеха на договарянията

„ Продължаваме промяната “ внася декларация за незабавни дейности на Народното събрание по приемането на значимите закони за присъединението ни към Шенген. За това оповестяват от партията.

Публикуваме я без редакторска интервенция:

„ Продължаваме промяната “ уверено има вяра, че българският народ заслужава почтено и високо място на европейската карта.

Всички вероятни инспекции от страна на европейските институции, в това число на седемнадесет специалисти от разнообразни страни, демонстрираха, че България и Румъния дават отговор на формалните критерии за участие в шенгенската зона.

Формално всичко е наред.

Формално България не би трябвало да е единствената континентална страна от Европейски Съюз, която не е част от Шенген.

Реално, част от европейските сътрудници изпращат явен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона.

Независимо от процеса по присъединение към Шенген, страната ни би трябвало да предприеме обилни ограничения във връзка с битката с корупцията и за определяне на върховенството на закона. Това се удостовери и от последния отчет по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него рекомендации на Европейска комисия. С всичките си дейности във вътрешната и външната политика по време на последното постоянно държавно управление с мандат на „ Продължаваме промяната “ и с програмата си като партия, ясно показахме, че за нас най-висшият приоритет е безкомпромисната битка с корупцията и цялостното господство на закона.

С приемането на Плана за възобновяване и резистентност през април 2022 година и ограниченията в бранш правораздаване в него, дадохме явен сигнал към европейските ни сътрудници, че България е твърдо решена да продължи битката с корупцията.

Заявихме цялостна поддръжка за мандата на европейската прокуратура и предприехме всички нужни стъпки, с цел да се подсигурява независимостта и автономността на работата им в България.

Поради явната абдикация на страната на пристанище “Росенец ”, още като служебни министри Асен Василев и Кирил Петков започнаха ограничения за увеличение на граничния и данъчен надзор на терминала на пристанището. Определени бяха митнически чиновници, които да управляват с 24-часови смени, беше повишен щатът и в този момент там работят и чиновници на Национална агенция за приходите, и на Гранична полиция.

По време на кабинета „ Петков “ бе направена и значима крачка към възобновяване на държавния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, който до неотдавна беше монополизиран от частно сдружение, въпреки да е обект от голяма важност за националната сигурност.

Стартирахме серия от дейности по усилване и възстановяване контрола на границата като с решение на Министерски съвет разпределихме контрола към Министерство на вътрешните работи, вместо към досегашните регионални шефове. Започнахме процедури по ремонт на граничното оборудване, което години наред беше изоставено.

Ще продължим напъните си в тази посока, даже в съпротива. Още преди седмици от “Продължаваме смяната ” призовахме за разглеждане на същински значимите проблеми и законопроекти за българското общество, вместо да се губи пленарно време в “изтърбушване ” на Изборния кодекс за операция на идващите избори.

Водени от дълбоката ни увереност, че България има освен право, само че и голям капацитет за водеща роля в европейското семейство, още в понеделник:

ще внесем декларация за навреме приемане от Народното събрание на антикорупционното законодателство, заложено по ПВУ, включително на Закон за противопоставяне на корупцията, измененията в Закона за правосъдната власт, предвиждащи ограничаване на безграничната, еднолична власт на основния прокурор, Законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, промени в Закон за публичните поръчки;

ще желаяме чуване на служебния министър-председател и служебните отраслови министри по отношение на напредъка по досието “Шенген ”, в това число активността по основни гранични пунктове;

ще проведем парламентарен надзор по отношение на резултатите от европейските инспекции за сигурността на летище София.

В допълнение следва да внесем още законодателни ограничения, в поддръжка на поетите задължения.

Това е значимо за всички нас като българи и като жители на Европейския съюз - да се възползваме от правото на свободно придвижване на хора, артикули и услуги в рамките на общността.

Затова “Продължаваме смяната ” ще работим за допустимо най-скорошно приемане на страната ни в Шенген, законодателни промени в областта на върховенството на закона и приемане на политическо доверие от европейските ни сътрудници.

Сега е моментът да действаме!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР