Служебните министри на екологията, транспорта, земеделието и отбраната - Асен

...
Служебните министри на екологията, транспорта, земеделието и отбраната - Асен
Коментари Харесай

Мерки за ситуацията със заседналия кораб бяха набелязани на работна среща с участието на министри

Служебните министри на екологията, превоза, земеделието и защитата - Асен Личев, Георги Тодоров, проф. доктор Христо Бозуков, Георги Панайотов, зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев и шефът на Групово дело “Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов участваха в работната среща в Министерство на вътрешните работи, под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Тема на експертната среща беше обстановката със заседналия транспортен съд с рисков товар край Камен бряг. С цел понижаване на евентуалните опасности и освобождението на плавателния съд е основан координационен щаб в регионалната администрация в гр. Добрич и беше направен проект за деяние.



Бяха набелязани и съответни ограничения за осъществяване:
непрестанно наблюдаване с дронове на ситуацията през светлата част на денонощието;при нужда подготвеност за извеждане на екипажа до 30 минути;при усмиряване напразно и вълнението/ което към 13.30 часа през днешния ден е било 4 бала на вълнението и вятъра/ - предприемане на дейности за разтоварване на кораба и издърпването му в дълбоки води във вътрешността в морето.
Участниците разискаха и най-неотложните дейности:
подсилване на кораба с спомагателни котви, с цел да се предотврати увреждането му в скалната маса;непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км към плавателния съдежедневно наблюдаване на състава на морската вода в региона.


На срещата беше обявен и резултатът от подхванатите през вчерашния ден облитания на региона с хеликоптер и наблюденията на заместник-командира на Военновъздушни сили в търсене на опция за разтоварване на кораба по въздух. Изводът на този стадий е, че поради скалистия релеф на брега сходен метод не е безвреден и опасен.



В развой на правене е проект за безвредно извеждане на кораба с наличните запаси, като в същото време се водят и диалози с три компании за морско избавяне. Министърът на околната среда и водите заяви, че активността на ИА „ Морска администрация “ е обект на прокуратурата.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР