Слуховете за предстоящата рокада на лидерския пост в ДПС и

...
Слуховете за предстоящата рокада на лидерския пост в ДПС и
Коментари Харесай

След оставка на Карадайъ: Ахмед Доган поема партията до националната партийна конференция

Слуховете за идната рокада на лидерския пост в Движение за права и свободи и махането на Мустафа Карадайъ от него, най-сетне станаха факт. Във вторник той самичък подаде оставка от председателското място. В сбитото известие, публикувано от пресцентъра на партията, се споделя, че решението е взето на извършеното във вторник съвещание на Централния съвет на придвижването (тясното партийно ръководство). Оттам оповестяват и, че оперативното управление се поема от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган до провеждането на националната конференция, която ще избере нов водач.
Намерението за отстраняването на Карадайъ е от пролетта
От пресцентъра не показват претекстове за оставката на Карадайъ, само че отстраняването му от председателския пост не е изненада. За подобен процес в политическата му кариера се заприказва още напролет, когато Карадайъ не участва на отбелязването на годишнината от събитията към възродителния развой на Демир баба теке през май, а малко преди този момент получи честитка за рождения ден от Доган с многозначителното благопожелание " да откри мярата на персоналното и партийното с националното и европейското политическо здраве ", изпратена му посредством пресцентъра на Движение за права и свободи.

Тези " знаци " станаха причина интензивно да се заприказва, че дните на Карадайъ като ръководител на Движение за права и свободи са преброени и даже потеглиха спекулации за политици от придвижването, които ще го заместят. Изтеклият запис от съвещанието на ръководствоно на " Продължаваме промяната " в края на май, в който се говореше и за идната рокада в Движение за права и свободи, на процедура отсрочи това решение. Малко откакто записът беше пуснат от някогашния народен представител от Политическа партия Радостин Василев, от пресцентъра на партията опровергаха чутото от записа и препотвърдиха лидерската позиция на Карадайъ. От централата разпространиха и изказване на Ахмед Доган, в което се споделяше следното: " Искам ясно да заявя: Всяко посягане против ръководителя на Движение за права и свободи е посягане против Движение за права и свободи и неговите гласоподаватели. Движение за права и свободи би трябвало да устои на политическите обрати на времето! А нашият ръководител господин Мустафа Карадайъ да продължава да ни съставлява решително, рационално и перспективно. "
През есента на процедура беше детрониран
Оставането на Карадайъ на поста обаче на процедура беше проформа. Първо, от началото на новия политически сезон през септември Карадайъ редуцира до най-малко наличието си в Народното събрание. Вместо него от името на придвижването политически изказвания стартира да прави депутатът Делян Пеевски. А в средата на октомври Пеевски стана и съпредседател на парламентарната група на Движение за права и свободи. Отсъствието на Карадайъ и новата роля на Пеевски бяха обяснени от пресцентъра на придвижването с това, че формалният ръководител ще концентрира работата си върху структурите на партията по отношение на локалните избори. А Пеевски ще дава отговор за работата на депутатите в Народното събрание. Но и това разграничаване не беше спазено, тъй като в последните седмици на предизборната акция Пеевски също потегли на визити из страната из страната, най-знаковото от които беше в Кърджали. При визатата си в считания за бастион на Движение за права и свободи регионален град глобеният по закона " Магнитски " народен представител беше посрещнат от претендента за кмет Ерол Мюмюн и всички кметове на Движение за права и свободи от региона. Заедно с Пеевски бяха и всички депутати от парламентарната група на придвижването.
Реклама
Карадайъ не участва и на номинирането на претендентите за кметове на Движение за права и свободи, което стана в така наречен сарай в столичния квартал " Бояна ", където живее Доган. Нещо повече - той персонално дефинира кандидатурите.

В деня на първия тур на локалните избори, съвпаднал с националния празник на Турция и честването на 100-годишнината от провъзгласяването й за световна страна, от пресцентъра на Движение за права и свободи пък беше публикувано одобрение от Пеевски, което с изключение на на български език, беше преведно и на турски. А след приема на турското посолство във връзка националния празник беше оповестена фотография на Пеевски и депутати от придвижването дружно с турската посланичка Айлин Секизкьок, от която Карадайъ отсъстваше.

По неофициална информация наскоро е бил лишен и достъпът на Карадайъ до т.нар сарай в Бояна, което е сигурен знак за завършек на политическата кариера на който и да е в Движение за права и свободи.

Мустафа Карадайъ беше определен за ръководител на придвижването през 2016 година И избран отново на националната конференция през 2020 година Преди това беше един от тримата краткотрайни съпредседатели на Движение за права и свободи дружно с Хасан Азис и Рушен Риза, които бяха сложени отпред на партията след шумното изключване на тогавашния ръководител Лютви Местан.
Реклама Свързани публикации Пеевски: Третото колело на обединението 28 юли 2023, 10:00 " Швейцарските " гласоподаватели на Движение за права и свободи 11 октомври 2022, 16:27 Ходът с Карадайъ за президент активизира вота за Движение за права и свободи в Турция 19 ноември 2021, 06:45 Мустафа Карадайъ е единственият номиниран до момента за ръководител на Движение за права и свободи 10 ноември 2020, 15:42
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР