Случвало ни се е да попаднем на информация във Facebook,

...
Случвало ни се е да попаднем на информация във Facebook,
Коментари Харесай

Какво да правим, ако намерим заспал на тревата таралеж през есента

Случвало ни се е да попаднем на информация във Фейсбук, оповестена някъде преди към година, в която на дълго и на необятно се изяснява, че в случай че забележим задремал навън таралеж, не трябва да се тормозим, тъй като той просто хибернира. Съветът е да го преместим на безвредно за него място и да го оставим да си спи умерено.
 Врабчетата в България - какви са резултатите от акцията на Българско дружество за защита на птиците за преброяването им
Какво се случва с врабчетата в България

Какъв е броят им през 2023 година

Според обаче, обявата с превод от незнаен създател и източник, е неверна и подвеждаща.

" Незнайно за какво, измислиците и погрешните неща за животните стават доста " вайръл ", до момента в който обстоятелствата и препоръките от първа ръка по-трудно стигат до почва за поникване. Имайте поради, че в интернет изобилства с погрешни неща и препоръки от хора, които нямат концепция какво вършат. Подбирайте си източниците ", пишат от организацията в обществените мрежи.

Те разясняват, че таралежите не хибернират навън при никакви условия. За хибернацията те си вършат гнезда, които не са дълбоки, само че въпреки всичко таралежът не е забележим с просто око. Гнездото нормално е в корени на дърво или шубрак, ниша или под изоставена бетонна плоча от градеж в града. Няма метод таралеж в положително здравословно положение да легне на поляна и да хибернира.
 Снимка 637136

" Ако намерите таралеж, който наподобява задремал на открито навън, имайте поради, че е извънредно незабавно за него да стигне до помощ и то не каква да е, а профилирана за таралежи ", написа още в обявата.
 Българско дружество за защита на птиците, Николай Терзиев, кучета за битка с отровите, Барс, Пойзън, Дубай и какъв брой потребни са за опазването на природата
Кучетата, които избавят животи

Николай Терзиев от Българско дружество за защита на птиците за неоспоримия принос на кучетата за битка с отровите за опазването на дивата природа

За да му помогнем, първо би трябвало да намерим кашон, като през това време не изпускаме таралежа от взор, с цел да не го отнесе друго животно или да се реалокира, в случай че сме го събудили. Може да оставим някой да го пази, до момента в който търсим кашон, което не трябва да е голям - към 30х30х30 см за дребен таралеж и 40х40х30 см, в случай че таралежът е по-голям. Пробиваме 10-тина дупки в стените с химикал, като 1 см в диаметър е задоволителен за дупка.
 Снимка 637135

Вътре на дъното слагаме хавлиена забрадка без висящи конци и без етикета, с цел да не си закачи крайник в него. Много значимо е за животното да успеем да го стоплим. За задачата слагаме до едната стена на кашона легнала бутилка от минерална вода, пъхната в чорап и леко смачкана, с цел да не се търкаля. В тази бутилка наливаме гореща вода и се уверяваме, че капачката не изпуска.
 Малките сърнета и еленчета и за какво не трябва да ги пипаме, в случай че ги забележим в гората
Ето за какво не трябва да пипаме дребните сърнета, в случай че ги забележим в гората

Не единствено не им оказваме помощ, а даже им вредим

Слагаме таралежа до бутилката. Отгоре може да завием леко тялото с част от кърпата, с цел да задържа топлината. Затваряме кашона добре, с цел да не излиза топлината, а и с цел да не излезе таралежа. След това се свързваме с Дивите животни, с цел да се погрижат за него. Ако се постанова животното да престои при нас през нощта, би трябвало да сменяме топлата вода на два часа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР