Случи се това, което всички очаквахме - някои със страх,

...
Случи се това, което всички очаквахме - някои със страх,
Коментари Харесай

Налагаме локдаун - спасяваме животи

Случи се това, което всички чакахме - някои със боязън, други с вяра. Ще се случи в петък в действителност и ще продължи най-малко до Коледа. Втори локдаун.

Извънреден следобеден брифинг на НОЩ очерта новата действителност, в която ще живеем от края на тази седмица. Членовете на щаба регистрираха напредък на заболеваемостта в България и заради тази причина оферират нови по-затегнати ограничения. Те ще бъдат препоръчани за разискване на постоянното съвещание на Министерски съвет. Тъй като няма всичко в страната да е блокирано, новият локдаун ще е непълен, а не повсеместен.

" Тази борба ще бъде извоювана, и то ще бъде извоювана с разум и дисциплинираност. "

Така здравният министър Константин Ангелов оправда строгите ограничения, които ще бъдат препоръчани, а евентуално и признати. Ако това се случи, от петък всички ще заживеем в друга действителност. Въпреки това апелът е да не се презапасяваме с артикули, както беше първия път, когато тоалетната хартия се трансформира в причина за доста вицове и мемета, а артикули като макарони и ориз бяха изкупени от магазините. 

Ще отпаднат разногласията дали в час децата да носят защитна маска, просто тъй като всички образователни заведения ще бъдат затворени, а образованието ще се провежда напълно отдалечено. Ще бъдат затворени и детските градини, само че към този момент няма оферти за вероятно ангажиране на най-малките пред екраните. 

Новите оферти плануват още удължение на изключителната епидемиологична конюнктура до края на март. Ще бъдат затворени всички заведения и молове. Зелена светлина ще имат единствено магазините за артикули от първа нужда (хранителните магазини) и аптеките. Все отново ще работят и банките, застрахователните компании и другите такива за платежни услуги. Ще бъдат неразрешени екскурзиите и масовите тържества като сватби и празнуване на рожден ден. Преустановяват се всички конференции и спортни събития. Ресторантите ще могат да работят, само че единствено за доставка по домовете.  

" Здравната система изнемогва и ние би трябвало да й дадем глътка въздух. "

Ангелов подсети, че всеки български жител би трябвало да осъзнае какво се случва към него. Докато при първия локдаун напролет доста хора изпитваха подозрения в смисъла на ограниченията, в този момент министърът не чака да има сходни обвинявания. По думите му към този момент е минало времето на тайните тези и обвиняванията в " измами, с цел да завоюват лечебните заведения ". 

" Всеки от вас има близки, които са носители на вируси, всеки от вас – допускам – познава хора, които са изгубили борбата с тази зараза. "

Ще бъде разисквано и дали ще има ограничавания за пътуването отвън България. Добрата вест е, че в страната ни няма да има КПП-та. Предвижда се преосмисляне на ограниченията малко преди Коледа и в случай че резултатът е приемлив, те ще бъдат отхлабени.

Любопитна част от анализа на здравния министър беше изказванието му, че към този момент и психиатрите са на първа линия. Дали това значи, че ще се намерения по въпроса с психологичното здраве на българите? Надяваме се да е по този начин, тъй като несъмнено има потребност от работа и по това направление. 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР