Случаят с жестокото убийство на студента по медицина Михаил Стоянов

...
Случаят с жестокото убийство на студента по медицина Михаил Стоянов
Коментари Харесай

Гешев настоява за ново дело за убийството на студент по медицина

Случаят с жестокото ликвидиране на студента по медицина Михаил Стоянов от 30 септември 2008 година, може още веднъж да влезе в правосъдната зала, макар че двамата причинители са наказани от 5 години.

Шестокурсникът, който след 10 дни е трябвало да се яви на последния държавен изпит, а след това да постави Хипократовата клетва, е убит с юмруци и ритници без никаква причина от изцяло непознати възпитаници в Борисовата градина. Пребит е единствено тъй като им замязял на гей.

Михаил издъхва от задушаване, откакто нападателите затискат носа и устата му. По това убийството на студента доктор наподобява на друго грубо закононарушение, станало също в Борисовата градина - убийството на Яна Кръстева. Тя умира от асфикция, задушена от Николай Русинов - Чеци, който беше наказан на 20 години затвор.

Както убийството на 15-годишния Георги Игнатов, осъществено в същия парк, и това на Михаил Стоянов е разкрито доста мъчно. Близо две години минават преди криминалистите да задържат причинителите Радослав Кирчев и Александър Георгиев.

Днес двамата са мъже съвсем на Христова възраст, само че тогава са младежи от столичния кв. “Дружба ”, на 17 и 18 година Тъй като по време на убийството Радослав е малолетен, той е наказан на 4 години и 6 месеца затвор, а Александър на 10 години.

Възобновяването на делото е по молба на основния прокурор Иван Гешев. По закон единствено обвинител №1 може да желае възобновяване на завършил развой. Той упорства Върховен касационен съд отново да гледа убийството на Михаил Стоянов, с цел да бъдат увеличени присъдите на Радослав Кирчев и Александър Георгиев. Причината е, че през лятото на предходната година България е наказана в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, тъй като при установяване на наказването не е взето поради, че закононарушението е по хомофобски подбуди.

Нещо повече - европейските магистрати подлагат на критика неналичието на законови разпореждания у нас, които да дефинират подбуди, учредени на омразата поради действителна или хипотетична полова ориентировка като утежняващо виновността.

“Въпреки че българските съдилища ясно откриват, че нападението е от враждебността към хора, които причинителите дефинират като хомосексуални, те не придават на заключението някакви правни последствия ”, споделят съдиите в Страсбург. Според тях това се дължи основно на обстоятелството, че законите ни не дават такава опция на магистратите.

Жалбата в Страсбург е от майката на Михаил - Христина Стоянова. В нея тя споделя, че в България жертвите на хомофобия не се третират по същия метод като тези на ксенофобски или расистски подбуди. Освен това подлага на критика Върховен касационен съд, че в претекстовете към присъдата въобще не е загатнал, че убийството е от непоносимост към хомосексуалните.

Пред съда в Страсбург Христина Стоянова е представлявана от юрист Михаил Екимджиев.

По делото мнение изпраща и държавното управление. Според него даже съдът да одобри хомофобските подбуди, няма гаранция, че е щял да даде по-тежки санкции.

Българският хелзинкски комитет и организация “Действие ”, която съставлява хомосексуалните хора у нас, също изпращат отзиви. Те споделят, че в нашата страна враждебността към хората с друга полова ориентировка или полова еднаквост не се приема като утежняващо виновността. Описват и случаи на тирада на омразата към ЛГБТ хората (лесбийки, гейове, бисексуални, трансексуални), при които страната въобще не е реагирала.

Делото за възобновяването е планувано за 21 април. Върховните съдии няма да се произнесат незабавно, а след към месец. В случай че го възобновят, те ще насрочат нов развой във Върховен касационен съд, на който ще се взема решение размерът на присъдата.

Преди 15 години убийството на Михаил Стоянов шокира хората. Тялото на 26-годишния доктор беше намерено в утрото на 1 октомври 2008 година, проснато на алея до “Коколандия ” в Борисовата градина. След 10 дни той е трябвало да се яви на последния си държавен изпит и да се дипломира като доктор. Майка му го вижда за последно час преди гибелта му. Преуморен от ученето за изпита, към 20 часа ѝ споделя, че ще излезе да се поразходи и скоро ще се прибере.

Разследването за убийството на младия доктор продължава 1818 дни.

Близо 2 година убийците не са разкрити, а разплитането на случая буксува. При огледа на мястото на убийството са открити косми, ключове, монети и алено гребенче. Под ноктите на жертвата е открита кръв. Въпреки това криминалистите не стигат до следи.

През това време майката на Михаил обикаля служители на реда и дознатели, които я твърдят, че по случая се работи. Резултат обаче няма.

Убийството е разплетено едвам през 2010 година, и то инцидентно. Александър включва мобилния телефон на убитото момче с номер 0883 47 22 29 и служителите на реда попадат в дирите му.

Разпитите на очевидци и инспекции на местата, където е употребен телефонът, го разобличават. Според прокуратурата той се опитвал да въздейства на очевидци, което било записано със СРС. Пред другар разказал по какъв начин е убит Михаил.

Всъщност компанията на Александър и Радослав, в която били още три-четири момчета и едно момиче, се разминава със студента на една от алеите покрай “Коколандия ”. Групата желала да прочисти парка от хомосексуалисти, твърди прокуратурата. Това е единствената среща сред Михаил и нападателите му, които щом се разминали, го настигнали и пребили. По делото в действителност няма данни студентът да е бил гей.

Делото потегли в Софийския градски съд три години след задържането на Александър и Радослав - на 18 октомври 2013 година Преди това то бе връщано на прокуратурата поради непълноти в обвинителния акт.

По случая бяха разпитани десетки очевидци. направени бяха и повторни експертизи.

Според показаната съдебномедицинска експертиза младежът се е борил за живота си със сетни сили.

Това е ожесточило нападателите му, които, с цел да го пречупят, са го съборили на земята. Единият мощно е притискал с двете си ръце ноздрите и устата му, а другият го е душил. В неравната борба силите на Михаил свършили, той престанал да се движи и умрял.

Когато видели, че е мъртъв, биячите му си тръгнали, а тялото на Михаил останало посред алеята.

Софийски градски съд дава на Александър Георгиев 13 години затвор, а на Радослав Кирчев - 4 години и 10 месеца. Те са оправдани по в началото повдигнатото им обвиняване, че убийството е осъществено и по хулигански подбуди.

През 2017 година Софийският апелативен съд трансформира присъдата. Александър получава 15 години затвор, а Радослав - 6 години. Година по-късно Върховен касационен съд, който следва в този момент още веднъж да взема решение, понижава наказванията - 10 години за единия и 4 години и 6 месеца за другия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР