Случаят с фалиралите банки в САЩ сега е съвсем различен

...
Случаят с фалиралите банки в САЩ сега е съвсем различен
Коментари Харесай

Как ще се отрази у нас фалитът на американските банки

Случаят с банкрутиралите банки в Съединени американски щати в този момент е напълно друг от този през 2008 година, когато стартира международната финансова рецесия. Тогава доста европейски банки бяха купили скъпи бумаги, свързани с американски ипотеки и " болестта " се придвижи в Европа. Бяха ударени най-големите банки, които бяха в основата на ипотечния взрив. В момента приказваме за банкрута на две или три профилирани банки.Това мнение изрази пред БНР икономистът и финансов анализатор Евгений Кънев.

Когато имаш профилиран тип депозитанти, високотехнологични и свързани между тях, доста бързо се разчува един проблем, добави той, визирайки лавинообразното изтегляне на средства, довело до банкрута на американските банки.
 
През 2018 година са били понижени регулациите, свързани с надзора, разясни Кънев и добави, че по този начин банките са се озовали без запас, който да посрещне тези тегления.
 
По думите му свръхрегулацията на банките в Европа този път ще бъде в наша изгода, тъй като " има прекомерно доста буфери против външни шокове ". " Пазарите оздравяват. Всички акции на по-малки банки, които бяха " потънали ", стартират да се възвръщат ", уточни Кънев, който предвижда, че " суматохата ще бъде пресечена ", сподели икономистът.

Има ли риск за банките след срутва на SVB

Масовите акционери не са експерти. Затова стават сходни под паника офанзиви и е обикновено да има първичен потрес, който обаче е овладян, сподели специалистът.
 
Швейцарското държавно управление, когато застане зад " Креди сюис ", всичко ще се възстановява. Швейцария е по-особен случай, тъй като не е част от Европейски Съюз. Не съм сигурен, че дават отговор на стандартите, признати след международната финансова рецесия, които извънредно доста стегнаха регулациите на банките, означи още Евгений Кънев.
 
И добави, че може да се стигне и до банкрут, само че парите в избран размер ще бъдат предпазени и не чака последствия за всеобщия спестител в тази банка.
 istock istock
" Обикновено в Америка се споделя, че регулаторите подвигат лихвите, до момента в който нещо се " счупи ". В Америка има по-голяма независимост, доколкото там има доста повече финансови принадлежности за операция на лихвите до избран размер. В Европа има двоен проблем. Лихвите нямат такава мощ върху инфлацията, тъй като тя е напълно привнесена от войната в Украйна, тази, която се породи от електроенергийния потрес. И второ – не могат да подвигат лихвите до безспир, толкоз доста, както е в Америка, тъй като това ще усложни извънредно доста обстановката на дълга в Италия и в Гърция ", разяснява Евгений Кънев.
 
Икономиките в Щатите и в Европа към момента са над водата, акцентира той по отношение на упованията за нахлуване в криза. И съгласно него не се постанова такова стремително повишение на лихвите, както беше предходната година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР