Случаят, при който по време на официалното посещение в Анкара

...
Случаят, при който по време на официалното посещение в Анкара
Коментари Харесай

Турските медии: Дивангейт задвижи промяна на европейския протокол за пръв път от над 60 години

Случаят, при който по време на формалното посещаване в Анкара ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се настани в единствения празен стол до президента Реджеп Тайип Ердоган, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе принудена да седне на диван, настрана от двамата мъже, не слиза от вниманието на политиците и медиите.

 Париж: Виж още

Протоколният скандал, наименуван " Дивангейт ", провокира бурни реакции в европейските среди, означават турски медии, обобщава Българска телеграфна агенция. Покрай рецензиите към Анкара, Шарл Мишел бе упрекнат в невъзпитано отношение към Урсула фон дер Лайен, която като дама бе оставена без стол на срещата.

Турската страна съобщи, че е следвала " прецизно " протокола, а позиционирането на формалните лица е било авансово разисквано и утвърдено от екипа на Шарл Мишел.

Урсула фон дер Лайен от своя страна показва, че няма никакво желание да отстъпи и разгласи, че няма да позволи да се повтори сходна обстановка, означават турските медии.

Според медиите по самодейност на Урсула фон дер Лайен е била подхваната стъпка за смяна в протокола на Европейски Съюз, за пръв път от основаването му през 1957 година, включваща в протокола правилото на равнопоставеност на ръководителя на Европейския съвет и на ръководителя на Европейската комисия, което да се утвърди като обичайната процедура.

Турски медии разясняват, че Урсула фон дер Лайен се готви да извлече " победа за себе си от позорната обстановка в Анкара, при която бе оставена на крайници от екипа на Шарл Мишел ".

В същото време обаче се твърди, че предложенията на комисията не срещали утвърждение, защото съдържали точки, които щели да отслабят Европейския съвет. Предвижданата смяна, формирана от пет точки, следва да бъде разисквана сред двете европейски институции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР