Случаят Пирогов е един от сигналите за корупция, за който

...
Случаят Пирогов е един от сигналите за корупция, за който
Коментари Харесай

Хинков: Последната ми задача ще е да предложа проектозакон за болнични консорциуми

Случаят „ Пирогов ” е един от сигналите за корупция, за който той посочи, че не е срещнал поддръжка от сътрудниците
Здравният министър Христо Хинков съобщи, че битката с корупцията в опазването на здравето би трябвало да се води от екип. „ За страдание, аз можах да образувам отчасти екип, с който работя, и резултатите са частични. Проблемът е по-сериозен и не е обвързван единствено с корупция, а с цялостна промяна в болничната помощ. Моята последна задача ще бъде да предложа на Народното събрание проектозакон за болнични консорциуми ”, добави той.

Относно думите му, че е останал неразбираем като министър, той разяснява: „ Това, което желаех да реализира, беше оценено още първоначално като прекомерно амбициозно от ръководителя на Здравната комисия и в действителност е такова. Исках лечебните заведения да са в положително финансово положение и да се ръководят добре от своите шефове. Съответно, министърът на опазването на здравето да може реагира по-гъвкаво в случаите, когато тези неща не се случват ”.

Той изрично означи, че не е освобождавал шефа на болничното заведение в Плевен. „ Имах такова желание, само че се взе решение от управлението на Министерството на здравеопазването да се изчака до провеждането на конкурс ”.

Според него до края на месеца се чака въздушната ни кола за спешна помощ да бъде изцяло оперативна и да може да извършва задачи. А въздушната помощ ще бъде изцяло безвъзмездна и налична за всички хора.

„ Пълното довеждане докрай на програмата допуска шест хеликоптера, които да бъдат в разнообразни бази, от които да могат в радиус от 200 км. да покриват територията на България. Така че ще има опция да се доближава до всяка точка ”, добави той.

„ Имаме един хеликоптер и шест екипа, които ще бъдат ситуирани в хангарите, където ще домуват колите за спешна помощ. Предстои да бъдат подготвени 36 екипа в границите на 2-3 години, когато ще приключи този план ”, изясни министърът.

За да е допустима помощ през цялото денонощие, би трябвало екипите да натрупат летателни часове. „ Започва едно облитане на машината, която пристигна. Запознаване на водачите с нея и опциите да могат да летят в тъмната част на денонощието. Така или другояче това, за което са планувани авиолинейките, ще се случва главно денем ”, сподели той.

Хинков акцентира, че хеликоптерите не са предопределени за издирвателни задачи. „ Нямат апаратурата за нощно виждане, нито инфрачервени лъчи. Могат единствено да оказват помощ на Планинските избавителни служби ”, разясни той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР