Случай на африканска чума по дивите свине е установен в

...
Случай на африканска чума по дивите свине е установен в
Коментари Харесай

Нов случай на африканска чума по диви свине във Врачанско

Случай на африканска чума по дивите прасета е открит в землището на криводолското село Голямо бабино, оповестяват от регионалната администрация във Враца, смед постоянно съвещание на Областната епизоотична комисия.

„ Положителните резултати за заболяването постановат спазването на ограничения за биосигурност и установяване на инфектирана зона с диаметър 200 кв. км към мястото, където е установен казусът “, разясни шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Милчо Костурков. Той показа на малко епизоотичната конюнктура в региона и съобщи, че са подхванати всички ограничения по недопускане разпространяването на болестта.

Регистрираха нов случай на африканска чума

Директорът на Държавно горско стопанство–Враца инж. Ивайло Ангелов разгласи, че според Заповедта на шефа на РДГ- Берковица, са избрани подзони (А, Б и В) към установеното огнище. В Зона А, с радиус 1 км, е стеснен достъпът до горските територии и ловностопанските региони на физически лица и пътни транспортни средства, нямащи отношение към претърсването и използването на ограниченията за попречване и очистване на заболяването АЧС. В подзони Б и В се лимитира достъпът, прекосяването и престоят в горските територии за селскостопански действия, а събирането на гъби, билки, трюфели, както и осъществяването на туристически действия става след използване на ограниченията за биосигурност.

Ограниченията са в действие до 22.12.2019 година Зоните са обозначени с табели от чиновниците на ДГС - Враца, с цел да ориентират популацията, туристите и ловните дружинки.

„ Държавно горско стопанство-Враца ще продължи да реализира отговорностите си за непоколебим надзор и съблюдаване на ограниченията за биосигурност на проведения лов в съботни и неделни дни, както и претърсвания в обособените три зони “, добави инж. Ивайло Ангелов.

Първи случай на африканска чума по свинете в област Кюстендил

В края на съвещанието, заместител регионалният шеф Мирослав Комитски разгласи, че с решение на Областната епизоотична комисия, кметът на Община Криводол следва да свика в къс период съвещание на общинската епизоотична комисия, на която да бъдат взети и изпълнени ограничения за ограничение на заразното заболяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР