Словесният спор между президента Румен Радев и председателя на парламентарната

...
Словесният спор между президента Румен Радев и председателя на парламентарната
Коментари Харесай

Колко пъти могат да се спречкат Радев и Цветанов за пет дни

Словесният спор сред президента Румен Радев и ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов върви от няколко месеца, само че единствено в границите на една работна седмица репликите сред двамата доближиха нови равнища в връзките им.

Бившият вътрешен министър упрекна президента, че не следва евроатлантическия път на България, като даже след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) съобщи, че Радев е желал страната да излезе от НАТО и Европейския съюз. Отговорът на президента не закъсня и той упрекна Цветанов, че по-трудно осмисля това, което чете.

16 април - една по-различна лекция

Всичко стартира в понеделник на 16 април, когато Радев изнесе лекция на тематика " Социално-икономическо развиване на България – провокации и вероятности " пред студенти, посланици и публични посетители в Университета за национално и международно стопанство. В нея той подлага на критика и Народното събрание, и изпълнителната, и правосъдната власт.

" В момента България наподобява на една строителна площадка, където нещо строят, само че не знаем тъкмо какво, тъй като е мрачно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов - в същото време други хора го крадат, тъй като е мрачно. Някакви хора управляват градежа, размахват чертежи, само че други хора взаимно от тъмното в действителност ръководят тях. Някакви хора строят стена, ограда, само че тя е толкоз рехава и нестабилна, че би трябвало да почнат да я ремонтират още преди да са завършили, тъй като е мрачно. Други хора в близост прокарват пътища и автомагистрали, само че нещо бъркат пропорциите и след тях остават незабавно дупки, тъй като е мрачно. Медиите не демонстрират истината, тъй като не могат да я видят в тъмното или тъй като не желаят да я видят. Крайно време е да включим прожекторите - това е най-важното и наложително, което би трябвало да създадем за България, с цел да я има България ", съобщи Радев.

Още в същия ден Цветанов отговори на рецензиите към ръководството.

" Най-хубаво е да си президент в България, тъй като президентът може единствено да намира недостатъци, само че нищо не зависи от неговите дейности, тъй като нито носи политическа отговорност за това, което се случва в страната, нито пък има някакъв механизъм и лост, с който може да способства тези проблеми да бъдат решени. Имаме разлики със настоящия президент, тъй като той е част от политиката, която прави Българска социалистическа партия с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско държание ", съобщи Цветанов.

18 април - огромните упоритости се раждат с огромните комплекси

И като че ли напрежението стихна, още повече след ареста на кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева, който прикова публичното внимание. Един ден без разменени реплики беше последван от декларация на ГЕРБ на 18 април за началото на парламентарната сесия, прочетена от Цветанов.

" Прожекторите са включени, господин президент, налага се да се опитате да видите забележимото, а то е, че България се движи в вярната посока. Според вас няма дребни и огромни страни, а такива с огромни и дребни упоритости. Големите упоритости се раждат с огромните комплекси, а у нас е задоволително ярко, с цел да се вижда всичко това ", сподели Цветанов.

В същия ден министър председателят Бойко Борисов разпореди на четирима министри да са в подготвеност да се срещнат с Радев, с цел да обсъдят с него какви са проблемите в ръководството на страната.

19 април - желае ли някой България да излезе от НАТО и Европейски Съюз

В деня на съвещанието на КСНС – 19 април, в разногласието сред Радев и Цветанов се намеси и вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Господин Цветанов това работи. Неговата работа е да следи какво споделя президентът, да го ругае обществено, освен това ползвайки квалификации, каквито не би трябвало да употребява нито един политик ", съобщи Йотова.

Тя очевидно не беше обърнала внимание на едно изявление на Цветанов месец по-рано, в което той я хвали, че превъзхожда с съсловия държанието на Радев, който пък приказвал повече като водач на политически план, а не като президент.

След съвещанието на КСНС Цветанов разгласи, че в самото му начало президентът е прочел мнение, в което си проличавало, че желае България да излезе от НАТО и Европейски Съюз. И се върна още веднъж на тематиката за " светлината " и " тъмнината ".

" Уводната част на КСНС стартира с заключения за излизане от Европейски Съюз и НАТО. Екземплярите от мнението, които ни бяха дадени, бяха събрани по-късно от администрацията на президента. И той усети, че има огромен проблем, в случай че излезем и приказваме за нея. Като започнахме полемиката, държах доста да се уточнят нещата със " светлината " и " тъмнината ". И когато приказваме за динамичността в геополитически проект, бях безапелационен, че с позицията на президента, която се отклонява от позицията на държавното управление, не даваме явен знак към геополитическите ни сътрудници ", сподели Цветанов.

20 април - персонални нападки

В последния работен ден на седмицата Цветанов намеси и предизборната акция на Радев, която дефинира като " същинска мрачевина ".

" В президентската акция беше същинска мрачевина - обществено слаби хора финансират акцията на президента Радев с по 400 лева мрежа за мрачно финансиране. Остават подозрения, че президентът е подвластен от непознати страни поради метода, по който ни предлага да водим националната сигурност на страната ", добави зам.-председателят на ГЕРБ.

" Неслучайно упорствам за по-добро обучение. Явно Цветан Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Най-лесният метод да окарикатурим европейската концепция, това е тя да се асоциира с хора, които от заран до вечер декламират за европейски полезности, без да са доста наясно какво значат ", отговори Радев и посочи, че предизборната му акция от дълго време е осветлена и всички документи са на уеб страницата на Сметната палата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР