Словенската министърка на вътрешните работи Татяна Бобнар обяви снощи, че

...
Словенската министърка на вътрешните работи Татяна Бобнар обяви снощи, че
Коментари Харесай

Словенската министърка на вътрешните работи подава оставка след спор с премиера

Словенската министърка на вътрешните работи Татяна Бобнар разгласи нощес, че подава оставка след спор с премиера Роберт Голоб, в който тя загатна за политическа интервенция в активността на полицейските сили, осведоми онлайн изданието „ Юроактив. “

В писмо през вчерашния ден до премиера Бобнар заяви, че ще връчи оставката си след завръщането си от днешния Съвет на Европейски Съюз на вътрешните министри в Брюксел, посочи организация СТА.

Голоб разгласи, че ще одобри оставката й поради загубата на доверието в нея.

Според медийни изявления напрежението сред министър-председателя и вътрешния министър е растяло от известно време. Спорът сред тях обаче стана обществен по отношение на кадрови решения и по-конкретно назначението на непрекъснат контракт на краткотрайно изпълняващия длъжността общоприет шеф на словенската полиция Бощан Линдав.

Бобнар съобщи, че политиката би трябвало да не прекрачва прага на полицията, намек по отношение на информации, че Голоб и екипът му са недоволни, тъй като хора, свързани с предходното държавно управление, са запазили основни позиции в полицията.

Неофициални източници показват, че коментарът на Бобнар за политическа интервенция съгласно Голоб е отишъл прекомерно надалеч.

Това е първото овакантяване на държавното управление, откогато кабинетът на Голоб встъпи в служба това лято след парламентарните избори през април.

Бобнар отбелязва, че това, че е лишена от правото сама да избира екипа си, тя схваща като форма на политически напън. Тя разгласи, че ще отнесе изказванията си за политическия напън до прокуратурата.

Бобнар е първата жена оглавила полицията в Словения преди да бъде заменена от държавното управление на Янез Янша през март 2020 година Тя беше определена за министерски пост от премиера Голоб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР