Словашкият премиер Роберт Фицо нападна критично настроените медии, гражданските групи

...
Словашкият премиер Роберт Фицо нападна критично настроените медии, гражданските групи
Коментари Харесай

Словашкият премиер Фицо критикува водещи медии и неправителствени организации

Словашкият министър председател Роберт Фицо атакува сериозно настроените медии, гражданските групи и Европейския съюз (ЕС), които отстояват демократичните полезности, до момента в който обрисуваше програмата на своето държавно управление. Коментарите на новия министър-председател мощно наподобяваше реториката на неговия съдружник Виктор Орбан - унгарският министър председател, който от години е в непрекъснат конфликт с Брюксел по отношение на демократичните правила и върховенството на закона.

Фицо, който завоюва четвърти мандат през септември, нападна глобите на блока против Русия, макар че смекчи основно заричане за прекъсване на военната помощ за Украйна, като съобщи, че няма да пречи на доставките на оръжия от частни производители. Кабинетът му получи утвърждението на Народното събрание при гласуването на избор на доверие във вторник, оповестява Reuters.

След завръщането си на власт Фицо се разгласи обществено срещу вестниците и онлайн изданията Dennik N, Actuality.sk и SMЕ, както и телевизия Markiza, като заплаши да им откаже достъп до държавните кабинети и зали. В понеделник кабинета на премиера заяви, че той прекъсва връзката си с въпросните медии.
Реклама В изказването си държавното управление твърди: " Тези медии показват открита политическа неприязън, основана напълно върху подправена, непълни или неточна информация. "
" Репортери без граници " назова офанзивите на властта против разнообразни самостоятелни медийни групи " опит за ограничение на свободата на словото ". Павол Салай - шеф на бюрото на интернационалната журналистическа организация за Балканите, дефинира медийния протест на Фицо като " изцяло случаен и безпочвен " и добави: " Не е в пълномощията на държавното управление да отсъжда дали медиите извършват законовите си отговорности, а още по-малко да им постанова наказания. "

Президентът на Словакия Зузана Чапутова също изрази опасения си по отношение на нападателния метод на министър-председателя против медиите.

През 2018 година Роберт Фицо беше заставен да подаде оставката си като министър председател поради публичното неодобрение и всеобщите улични митинги, провокирани от убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупцията в политическите среди.
Реклама

Атаките на новата власт са ориентирани и към неправителствените организации. В опит да спре активността им държавното управление приготвя ограничения, ограничаващи финансирането им, сходни на тези признати от Унгария. Освен това Фицо споделя вижданията на своя сътрудник Орбан във връзка с европейската политика за мигрантите и демократичните полезности.

" Не можем да допуснем тази страна да бъде ръководена от медиите и неправителствените организации, без да ги държим политически виновни ", сподели Фицо предходната седмица в Братислава при започване на разискването на главните цели на държавното управление.
Свързани публикации Строител на капитализма: Роберт Фицо 5 октомври 2023, 12:44 След изборите в Словакия Украйна може да загуби правилен сътрудник 26 септември 2023, 11:47
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР