Словакия ще отложи планираното закупуване на изтребители докато протича по-обхватно

...
Словакия ще отложи планираното закупуване на изтребители докато протича по-обхватно
Коментари Харесай

И Словакия стопира проекта си за купуване на западни изтребители

Словакия ще отсрочи плануваното закупуване на изтребители до момента в който протича по-обхватно модернизиране на въоръжените й сили, сподели министърът на защитата Петер Гайдош след предизвестия, че забавянето може да удължи зависимостта на страната от Русия, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира „ Ротйерс”.

" Трябва да модернизираме сухопътните сили, които са гръбнакът на армията ни. Докато заменяме детайли от военновъздушните си сили, сухопътните сили не са обновявани от десетилетия ", сподели той.

Централноевропейската членка на НАТО договаря с няколко компании за подмяна на своите 12 МиГ-29. Договорът за поддръжката им с Русия изтича през есента на 2019 година и може да се наложи да бъде продължен.

Гайдош загатна като разновидности американските изтребители Ф-16 и шведските „ Грипен”. Последните се употребяват от Унгария и Чехия и бяха предпочетени от специалистите у нас, само че след идването на власт на кабинета „ Борисов 3” планът се бави на фона на взаимни обвинявания в лобизъм сред президента Румен Радев и политици от ГЕРБ.

Очаква се Словакия да изразходва 6,5 милиарда евро до 2030 година за модернизиране на армията си. Това се възнамерява в тактика на Министерството на защитата, която бе оповестена предходната седмица и ще се разисква през първата половина на 2018 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР