Слонът е голям бозайник от семейство Слонове , разред Хоботни.

...
Слонът е голям бозайник от семейство Слонове , разред Хоботни.
Коментари Харесай

21 интересни факта за слоновете

Слонът е огромен бозайник от семейство Слонове, разред Хоботни. Традиционно са приети два живи типа слонове - Африканския слон и Индийския слон, макар че съгласно някои данни африканските слонове се разделят на два обособени типа - Африкански саванен слон и Африкански горски слон. В естествени условия в наши дни слоновете населяват региони от Субсахарска Африка, Южна и Югоизточна Азия.
Слоновете имат присъщи отличителни белези като съществуването на хобот, който улеснява активността на огромното тяло в процесите на дишане, хранене, терморегулация, връзка. Резците им израстват отвън устата и се назовават бивни и могат да послужат като оръжие за защита и съревнование, и принадлежности спомагащи обезпечаването на храна и значими микроелементи като наклоняване на клони, прекършване на дървета, ровене или копаене.
Големите ушни раковини служат в процеса на надзор на телесната температура. Африканските слонове имат по-големи уши от индийските. Слоновете са измежду най-дълго живеещите бозайници. Малките на слона се раждат с тегло към 100 кг. Износването им трае 20 – 22 месеца и е най-продължителното при бозайниците. Слоновете живеят 70 – 80 години, само че обособени човеци живеят и до 100 години.
Интересни обстоятелства за слоновете
1. Думата „ слон “ идва от гръцката дума „ elephas “, която значи „ слонова кост “.
2. Гестационният интервал на слона е 22 месеца - по-дълъг от всички други бозайници в света. Новородено човешко бебе тежи приблизително 3 кг, до момента в който новородено слонче бебе може да тежи до 260 кг! Бебето може да се изправи малко откакто се роди.
3. Най-възрастният прочут слон в света е живял 86 години (1917 - 2003). Средният живот на слона е от 50 до 70 години. Най-големият прочут слон е убит в Ангола през 1956 година и тежал към 11 тона! Бил е висок 3,96 метра!
4. Бивните на слон са модифицирани резци, които порастват през целия живот на слона. Бивните се употребяват за копаене, за търсене на храна, за почистване на път и понякога в борби. Освен това те се употребяват за маркиране на дървета, с цел да се откри територията на слон.
5. Хоботът на слона е обединение на носа и горната джука. Това е най-важният крак на слона. Хоботът е задоволително сензитивен, с цел да пасе трева и е задоволително мощен, с цел да откъсне клоните от дърво. Той се употребява и за пиянство - слонът може да изсмуче до 14 литра вода едновременно и по-късно да я погълне напряко в стомаха!
6. Когато се къпе, слонът засмуква вода, с цел да пръска по тялото си. След банята той пръска нечистотия и тиня върху себе си, който като изсъхне работи като слънцезащитен крем.

7. Слоновете имат две походки - мудна за разходка и по-бърза походка, която е сходна на тичането. Те не могат да скачат, само че могат да плуват и да употребяват хобота си като шнорхел. 
8. Огромните уши на слона се употребяват за лъчение на непотребната топлота надалеч от тялото. Те имат кръвоносни съдове наоколо до повърхността на кожата, които придвижват охладен въздух, когато слонът размахва ушите си към главния кръвен поток.
9. Поведението на слоновете се свързва с неповторима животинска просветеност, която демонстрира тъга, алтруизъм, съчувствие, съзнание, игра, изкуство и музика!
10. В метода на живот на слона има структуриран обществен ред. Женските прекарват целия си живот в тесни фамилни групи, формирани от майки, баби, лели, сестри и дъщери. Най-възрастната жена нормално води групата. Възрастните мъже избират да водят ергенски метод на живот.
11. Има три разнообразни типа слонове - африканският слон Савана, африканският горски слон и азиатският (индийски) слон. 

12. Слоновете са най-голямото сухоземно животно в света! Мъжките африкански слонове могат да доближат 3 м височина и да тежат сред 4000 -7 500 кг. Азиатските слонове са малко по-малки, доближават 2,7 м височина и тежат 3000 - 6 000 кг.
13. Има елементарен метод да разпознаете африканските слонове от азиатските си братовчеди - ушите им! Африканските слонове имат огромни уши, завършени като континента Африка! Ушите на азиатските слонове са по-малки и имат формата на Индия. Готино, а?
14. Можете да разберете доста за слона, като погледнете бивните му. Бивните на слоновете в никакъв случай не стопират да порастват, тъй че големите бивни могат да бъдат знак за имат бивни, само че единствено мъжки азиатски слонове ги имат. Ако видите възрастен слон без бивни, евентуално е женски азиатски слон.
15. До скоро се смяташе, че слоновете от африканската гора са подвид на африканския слон, само че нови проучвания откриват, че те в действителност са напълно обособен тип. Тези слонове живеят в тропическите гори на Африканския басейн в Конго. Те имат по-прави бивни и по-заоблени уши от слоновете на Савана.
Когато това слонче пада, стадото прави нещо удивително (ВИДЕО)
16. Тези превъзходни бозайници прекарват сред 12 и 18 часа, хранейки се с трева, растения и плодове всеки ден! Използват дългите си хоботи, с цел да миришат храната си и да си изберат подобаваща.
17. Всичкото това ястие води до едно - големи количества изпражнения! Всеки слон създава към един звук екстраменти на седмица, което поддържа почвата плодородна и разпръсква семената на дърветата.

18. Слоновете копаят водоеми и основават пешеходни пътеки, като безусловно трансформират пейзажа към тях.
19. Африканските слонове спят най-вече по два часа на денонощие, като постоянно остават будни за по 48 часа.
20. За страдание слоновете са в неволя. Много от тези страхотни животни са убивани от хората целогдишно, поради бивните си, които са доста скъпи и служат за изработването на редица неща.
21. Има доста по-малко азиатски слонове (които са категоризирани като застрашени), в сравнение с африкански слонове. Азиатските слонове също са изправени пред закани от туристически атракции, където хората заплащат да се возят на гърба им или да ги гледат по какъв начин рисуват картини, употребявайки хоботите си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР