Сливен. След предварително проучване каква е нагласата на родителите, Община

...
Сливен. След предварително проучване каква е нагласата на родителите, Община
Коментари Харесай

Община Сливен осигури за детските ясли и градини мобилен апарат за ранна очна диагностика

Сливен. След авансово изследване каква е настройката на родителите, Община Сливен закупи мобилен уред за диагностика на ранни зрителни увреждания при деца от 2 до 7 години. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Пред медицински сестри и шефове на детски заведения беше направена проява и проведено образование за работа с апарата. Профилактиката на детското очно здраве има за цел ранно разкриване, навременно лекуване и попречване на неподходящите здравни последствия, резултат от детските очни болести.

По думите на зам.-кмета по филантропичните действия Пепа Чиликова, се възнамерява апаратът да се употребява по график в детските ясли и градини още от идната седмица, като Община Сливен ще извърши нужната организация по диагностиката. Зам.-кметът бе безапелационна, че грижата и поддръжката за децата е най-важна и остава измежду предпочитаните действия на Община Сливен. Мобилният уред открива следните проблеми при деца на възраст до 7 години:
- Хиперопия (далекогледство);
- Миопия (късогледство);
- Астигматизъм (замъглено зрение);
- Анизометропия (неравномерно отражение);
- Анисокория (различие в размера на зениците);
- Страбизъм (кривогледство).

Изследването е безконтактно и с него могат да се сканират даже деца от 6-месечна възраст, които не могат да извършват инструкции. Измерването се прави за по-малко от 1 секунда. Скрининговите резултати не са диагноза, само че те дават съображение за по-нататъшно проучване и следене от офталмолог – експерт, а при нужда и съответното оперативно и консервативно лекуване.

С цел изследване мнението на родителите във връзка с ранната очна диагностика, Община Сливен инициира анкета през месец август предходната година, която регистрира позитивна настройка измежду фамилиите.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР