Сливането на НАП и Агенция Митници“ изисква да имаш правителство

...
Сливането на НАП и Агенция Митници“ изисква да имаш правителство
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Сливането на НАП и Агенция „Митници“ няма да подобри работата им

Сливането на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ изисква да имаш държавно управление с дълъг небосвод на работа, тъй като едно сходно обединение ще се осъществя в границите на три години, като работата всъщност би почнала след една година.

От 1998 година това е петото предложение за сливането на тези две организации и анализите през предходните години демонстрираха, че има доста други по-евтини способи, които да доведат до подобряването на работата на Национална агенция за приходите и Агенции „ Митници “.

Това сподели в изявление за БГНЕС Любомир Дацов, финансист, икономист и някогашен заместник-министър на финансите (2001 – 2009 г.).

Според него, за аргументите за сливането е най-добре да се попита сегашният финансов министър Асен Василев.

Дацов съобщи, че за обществото концепцията за обединение може да наподобява добра, тъй като би било разумно две институции, които се занимават със сходна активност, да бъдат обединени. В някои области те са от двете страни на барикадата, по-конкретно при Данък добавена стойност - едните събират от вътрешни източници Данък добавена стойност, а другите от вноса. „ Ако влезем по-подробно в активността на двете организации, ще забележим, че това са тотално разнообразни като активност институции. Те имат друг метод на работа, друг е процесът на надзор – едните извършващ следващ надзор с проверка, а другите работят по-скоро превантивно на входа на страната и на границата. Самата конструкция е друга, методът на работа също, както и корпоративната просвета “ , изясни някогашният заместник-министър на финансите. Той обърна изключително внимание на фактора корпоративна просвета и даде образец със сливания на компании и на банки, на които са им нужни години, с цел да могат да се нагодят в работата. А тук става дума за две огромни организации с десетки хиляди чиновници.

Другият значим въпрос е дали сливането ще докара до възстановяване на успеваемостта, която се показва в понижаване на тежестта за бизнеса и жителите. „ Не единствено по-добро събиране на приходите, само че и облекчение на тези, които употребяват услугите. България дружно с Чехия са на първо и второ място по тежест за бизнеса. Това не е незначителен факт, когато се преглежда това обединение “, съобщи финансистът.

Съмненията за успеваемостта са огромни. Тук би трябвало да се обърнем към опита от предходните 26 години. Идеята двете организации да се обединят не е нова и е имало най-малко пет опита. Първият датира още от 1998 година, когато е изработен и разбор от Световната банка. „ Тогава когато се разглеждаха плюсовете и минусите, какво може да бъде извоювано, се видя, че има други способи, които са по-евтини и които могат да доведат до възстановяване на работата “, акцентира Любомир Дацов.

Той разяснява и дали тъкмо сега е най-подходящото време за такава промяна, имайки поради, че ни следва ротация на държавното управление. „ Времето постоянно е уместно да бъде направена една промяна. Проблемът е, че, в случай че не избереш точния миг, ти можеш да я саботираш. Едно сходно обединение ще се осъществя в границите на идващите три години, а към него ще бъде престъпено, в случай че в действителност се работи, най-малко след една година. Това значи, че би трябвало да имаш доста дълъг небосвод “, съобщи финансистът. От тази позиция слагането на масата на този проблем, наподобява по-скоро като отклонение на дебата. „ В последна сметка никой не попита министър Асен Василев за какво махна шефа на Агенция „ Митници “. Уволнението на един подобен човек повдига доста въпроси, в това число и спекулациите за почистване на неуместни хора. Там е и отговорът на въпроса за това какво се случва с приходната част. Видимо е, че има проблем с приходите. Но той не е обвързван единствено с дейностите на самите администрации, само че и с един различен проблем “, съобщи Дацов.

Според него, би трябвало да се огледа протичащото се през последните две-три години. „ Голяма част от законодателството, което беше признато в двете сфери, отнасящо се за бизнеса и изискванията за правене на бизнес, опциите за развиване, демонстрира, че 90% от ограниченията, които са признати, натоварват бизнеса с спомагателни тежести и основават проблеми и не го улесняват да работи . Влошаването на бизнес средата в последните две години забавя стопанската система, основават проблеми за развиването й и водят неопределено до тези резултати, които политиците чакат “, акцентира Дацов.

Спирайки се на битката с контрабандата, той съобщи, че и в двете институции са наясно къде са проблемите. „ Факт е, че има области, където 30% от активността е контрабанда. Попитайте земеделския министър, както се споделя. И там не виждаме някакви основни старания. Има някакво естествено равнище на контрабандата: някакви хора, които се пробват да мамят и да завоюват без значение дали става дума за криене на налози, или контрабанда. За естествените страни това варира от 5 до 8%, всичко, което е над тях значи, че или страната не си прави работата, или, че контрабандата, криенето на налозите или прането на пари става под благосклонния взор на някой политик или на хора от системата вътре “, съобщи Дацов и разясни, че у нас има области, където тези числа са на средноевропейско равнище и такива където са над 30-35%. Погледът би трябвало да бъде ориентиран точно натам, където равнището на контрабанда е към момента високо. „ Когато имаш лимитирани запаси, би трябвало да се насочиш натам, където имаш най-голяма изгода, което в тази ситуация със сливането на Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “ не е казусът, не е резултат “, заключи Любомир Дацов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР