Слингстад беше привлечен, за да изгради подразделението на фонда за

...
Слингстад беше привлечен, за да изгради подразделението на фонда за
Коментари Харесай

Как се изгражда компания за управление на активи според оттеглящия се шеф на Норвежкия петролен фонд

Слингстад беше притеглен, с цел да построи подразделението на фонда за вложения в обществени компании; до тогава всички пари бяха влагани в облигации

[Norges Bank Investment Management] В един миг от диалога с Ингве Слингстад той се базира на Бьорн Борг, звездата на скандинавския тенис от 70-те години. Подходът на Борг - правете всичко нужно, с цел да не загубите, и на първо място бъдете солидни - се съблюдава и постанова от Слингстад и в Norges Bank Investment Management (nbim), организацията, която ръководи от 2008 година в границите на Норвежката централна банка. Целта му - да надмине главния индикатор с 0.25 процентни пункта годишно, е скромна. Но постигането й докара до напълно нескромно благосъстояние.

Слингстад ще се отдръпна по-късно тази година, когато Николай Танген, основан в Лондон управител на хедж фонд, ще заеме мястото му в Осло. Оттеглящият се началник подаде оставка през октомври, 50 години след деня, в който Норвегия за първи път откри находища от нефт. В същия ден петролният фонд на Норвегия мина стойност от 10 трлн. норвежки крони (900 милиарда долара). Той е най-големият индивидуален притежател на акции в света. И има приблизително 1.5% от всяка обществена компания в международен мащаб.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Фонд, учреден на постоянни правила

Подобен триумф изглеждаше необикновен, когато Слингстад се включи през 1998 година Цената на петрола тогава падаше към равнища от 10 $ за барел. Идеята за капиталов фонд от петролните запаси изглеждаше смешна. И все пак Слингстад напусна добре платена работа в частния бранш. Привличаше го независимостта. Той и старшите му сътрудници я използваха, с цел да изградят фонд за ръководство на активи, учреден на постоянни правила. Дисциплина, стабилност, минимизиране на грешките - правилата на Борг са сложни за съблюдаване при ръководство на разнообразно портфолио. Но те са от основно значение за капиталовия триумф.

Норвежкият петролен фонд е основан през 1996 година Основаването му се базира на осъзнатата концепция, че страните - производители на нефт, изпитват проблеми. Единият капан е " ресурсното проклинание " - корупцията, която минералното благосъстояние постоянно предизвиква. Друг е " холандската болест " - повишаването на валутата, което по-късно забавя напредъка на други експортни промишлености. Фондът е на първо място средство за изглаждане на резултата от нестабилните петролни доходи върху бюджета на държавното управление. Всички доходи от нефт се внасят в него, след което той обезпечава постоянен принос в бюджета. Продължилият десетилетие нефтен взрив сътвори големи запаси. Постепенно на фонда стартира да се гледа в нова светлина - като подарък за бъдещите генерации. В пика си през предходната година цената му доближи към три пъти годишния Брутният вътрешен продукт на Норвегия.

Разумни вложения

Богатството на фонда е плод и на рационалните вложения. Слингстад беше притеглен, с цел да построи подразделението на фонда за вложения в обществени компании; до тогава всички пари бяха влагани в облигации. В множеството случаи вложител с дълъг небосвод би трябвало да заложи на по-рискови акции. Но даже и най-хубавите правила могат да бъдат сложни за съблюдаване. Което стана ясно скоро откакто Слингстад застана отпред. Фондът е повишил каузи на акциите в личния си портфейл от 40% до 60% през 2008 година Моментът изглеждаше неприятен. Фондовата борса се срина през есента. Повишението на облигационния дял на фонда ненапълно ограничи вредите, само че въпреки всичко загубите тогава доближиха 23% от цената.

Тогава трябваше да бъде взето мъчно решение. Принципите на фонда изискват ребалансиране: продажба на облигации, които са се повишили за закупуване на акции, които са станали по-евтини, като по този метод бъде доближат 60-процентов дял на акциите. Нужен е много кураж да се купуват активи, от които други бягат. Някои фондове се отхвърлиха от разпоредбите си за ребалансиране. Имало ли е съмнение тогава? " Да, несъмнено ", споделя Слингстад. Беше огромен политически риск. Ако борсовият пазар не тръгнеше нагоре, щеше да му се търси сметка. Въпреки това финансовото министерство дава благословията си. " Във време на голяма рецесия купихме акции за 175 милиарда $, 0.5% от пазара. " Което приготви добре фонда за десетгодишния бичи пазар, който последва. Ребалансирането на фонда в този момент е неразривно обвързвано с процесите в него. Има моменти като настоящия, когато акциите още веднъж паднаха внезапно, и човек елементарно може да загуби съня си. Но пък е и най-лошото време за сходно държане. Дългосрочният фокус на фонда му разрешава да е самоуверен във време на рецесия. Но има и ограничавания, които не се отнасят за други вложители. Необходимостта за бистрота изключва обвързването с фондове за дялови вложения. nbim е пионер в обществено виновните вложения. Което в профил може и да наподобява като правене на положително по скандинавски и театралничене на политиците. Но този метод се базира на непримиримост. Много решения за ограничение на дадени акции се вземат с оглед дълготрайната възвращаемост. Въглищните компании да вземем за пример се изключват, защото от ден на ден наподобява, че бизнесът няма дълготрайно бъдеще. Избягват се компании от разрастващите се пазари, които не устоят проби за корпоративно ръководство. Като цяло това е метод за възстановяване на възвращаемостта.

Аналогията с тениса е: играйте от главната линия; премахнете съществени грешки; първо бъдете постоянни и чак тогава умни. Така ще спечелите в дълготраен проект. Много мениджъри на фондове виждат риск за кариерата си в това да гледат прекомерно надалеч в бъдещето. Междувременно могат да изгубят клиенти. Нещата са разнообразни в Норвежкия петролен фонд. " Кариерният риск, споделя Слингстад, се крие в това да не се ползва тактиката. " Рекордна загуба за първото тримесечие

Норвежкият върховен фонд е изгубил рекордните 1.17 трлн. норвежки крони (113 милиарда долара) през първото тримесечие поради икономическия потрес вследствие на пандемията от ковид, довел до всеобщи разпродажби на фондовите тържища. Загубата идва в миг, когато скоро на фонда може да му се наложи да ликвидира за първи път в историята си част от своите активи, с цел да помогне на централната банка на страната да финансира ограниченията за незабавни разноски, с които да се помогне на стопанската система. През първото тримесечие изтеглянията на държавното управление от фонда доближиха 67 милиарда крони и най-вероятно сумата ще нарасне доста през април. Акциите на фонда се възвърнаха през последните дни на март, когато вложителят беше оценен на 10 трлн. крони (972 милиарда долара). Акциите на активите от неговото портфолио поевтиняха с 21.1%, до момента в който вложенията с закрепен приход набъбнаха с 1.3%. Тримесечният спад се оказа по-сериозен от този през последните три месеца на 2008 година, в разгара на световната финансова рецесия.
2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР