Следвайте Гласове в Телеграм.Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова

...
Следвайте Гласове в Телеграм.Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова
Коментари Харесай

Блинкен призова всички членове на МНС да арестуват Путин и да го предадат в Хага

Следвайте " Гласове " в Телеграм.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани всички членове на Международния углавен съд (МНС) да се съобразят със заповедта за арест, която съдът издаде на съветския президент Владимир Путин, оповестява " Ройтерс ".

Миналата седмица съдът упрекна Путин във военно закононарушение за нелегално депортиране на стотици деца от Украйна.

Правният ход ще задължи *123-те държави-членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага за правосъден развой, в случай че стъпи на тяхна територия.

" Мисля, че всеки, който е страна в съда и има отговорности, би трябвало да извърши отговорностите си ", сподели Блинкен, запитан от американския сенатор Линдзи Греъм по време на чуване на комисията по бюджетните заеми в Сената, дали би насърчил европейските съдружници да " предадат " Путин.

Въпреки че Съединените щати не са страна в МНС, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели в петък, че Путин явно е направил военни закононарушения, добавяйки, че заповедта на МНС е оправдана.

Москва неведнъж отхвърли обвиняванията, че нейните сили са направили зверства по време на едногодишното си навлизане в нейния комшия и Кремъл жигосах правосъдното решение като " невалидно ".

Нито Русия, нито Украйна са членове на МНС, макар че Киев даде на съда юрисдикцията да преследва закононарушения, осъществени на негова територия.

Трибуналът няма лични полицейски сили и разчита на държавите-членки да правят арести.

" Ако Путин пристигна в Съединените щати по някаква причина, ще го предадем ли на МНС? ", попита Греъм.

" Е, не мога да предвидя, тъй като ще би трябвало да погледна законите. Както знаете, ние в действителност не сме страна в МНС, тъй че не желая да се занимавам с тази догадка ", разяснява Блинкен, представен от " Фокс нюз ".

" Бих ви насърчил, в случай че пристигна тук, да го предадете. Бихте ли насърчили нашите европейски съдружници да го предадат? ", добави Греъм.

" Мисля, че всеки, който е страна в съда и има отговорности, би трябвало да извърши отговорностите си ", отговори Блинкен.

Малко евентуално е Путин да посети враждебни европейски страни в скоро време, изключително в светлината на заповедта за арест на МНС - решение, което получи както похвали, че се изправи против Путин, по този начин и рецензии за евентуално затваряне на дипломатически пътища за реализиране на политическа резолюция, която поставя завършек на борбите, написа " Вашингтон пост ".

По време на чуването Блинкен отбрани предлагането на администрацията на Байдън за бюджет от 6,8 трилиона $ пред Конгреса, като сподели, че е належащо, с цел да могат Съединените щати да се изправят против " острата опасност ", представлявана от Русия, и " дълготрайното предизвикателство " от Китай, като в същото време се занимават с климата смяна и миграция.

Президентът Байдън се опълчи на настояванията на републиканците за понижаване на размера на държавното управление по-рано този месец с бюджет, който предлага увеличение на разноските за Пентагона и обществени стратегии, като в същото време покачва налозите за хората с по-високи приходи и корпорациите.

" Светът след Студената война свърши и има интензивна конкуренция, с цел да се дефинира какво следва ", сподели Блинкен пред панел на Сената по бюджетните заеми. " Този бюджет ще ни помогне да развием тази визия и да се оправим с проблемите, които са най-важни за американския народ. "

Греъм, в забележки за разкриване на чуването, сподели, че желае да усили финансирането особено " с цел да се опълчи на Китай по целия свят, изключително в задния им двор ".

Искането от 63,1 милиарда $ към Държавния департамент и Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати ще усили финансирането за Азиатско-тихоокеанския район с 18 %, сподели Блинкън, помагайки на Съединените щати да " изпреварват " Китай.

Представянето наподобява има за цел да се опълчи на някои рецензии от страна на републиканците, че милиардите долари, които Съединените щати харчат за военна и икономическа помощ на Украйна, може да са на цена на дълготрайната стратегическа цел за противопоставяне на Китай.

" Те желаят да повярваме, че можем да водим безкрайна прокси война в Украйна и някак си това няма да повлияе на способността ни да възпираме Китай от навлизане в Тайван ", сподели републиканският сенатор Джош Хоули от Мисури в тирада предишния месец. " Те желаят да повярваме, че нашата военна мощност е безкрайна, че американската мощност не е изправена пред действителни ограничавания. "

Блинкън твърди, че бюджетът на Държавния департамент ще сложи Вашингтон на място за справяне с всички свои основни провокации, които той категоризира в две " групи ".

" Първата група е сложена от нашите стратегически съперници - непосредствената, остра опасност, подбудена от автокрацията и експанзията на Русия, най-разрушително посредством бруталната й война против Украйна... и дълготрайното предизвикателство от страна на Китайската национална република ", сподели Блинкен.

" Втората група от споделени световни проби, в това число климатичната рецесия, миграцията, хранителната и енергийната неустановеност и пандемиите, всички от които директно въздействат върху живота и поминъка на американците и всички хора по света ", добави той.

--------

Към март 2023 година МНС се състои от 123 страни членки. От тях 33 са от Африка, 19 от Азиатско-тихоокеанския район, 18 от Източна Европа, 28 от Латинска Америка и Карибите, 25 от Западна Европа и Северна Америка. България подписва Римския статут на 11 февруари 1999 година и подава инструмента си за ратификацията му на 11 април 2002 година

Държави членки от Европа: Германия, Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Македония, Малта, Черна гора, Молдова, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чешката република, Румъния, Англия, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария.

Държави членки от Африка: Бенин, Ботсвана, Буркина Фасо, Бурунди, Кабо Верде, Конго, Демократична република Конго, Коморските острови, Джибути, Габон, Гамбия, Гана, Гвинея, Кения, Лесото, Либерия, Мадагаскар, Малави, Мали, Мавриций, Намибия, Нигер, Нигерия, Уганда, Централна Африканска република, Сенегал, Сейшелските острови, Сиера Леоне, Танзания, Чад, Тунис, Замбия.

Държави членки от Америка: Антигуа и Барбуда, Аржентина, Барбадос, Белиз, Боливия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Доминиканската република, Еквадор, Гренада, Гватемала, Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу, Доминиканската република, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Суринам, Тринидад и Тобаго, Уругвай, Венецуела.

Държави членки от Азия: Афганистан, Бангладеш, Камбоджа, Южна Корея, Япония, Йордания, Малдивите, Монголия, Филипините, Таджикистан.

Други: Австралия, Островите Кук, Фиджи, Маршаловите острови, Науру, Нова Зеландия, Самоа, Източен Тимор, Вануату.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР